В рамките на няколко дни след появата си на пазара една живописна каменна вила с две спални в горната част на Йоркшир Дейлс, Северна Англия, бе разгледана 10 пъти, което доведе до осем оферти.
 
Други 10 души продължават да бъдат в списъка на чакащите, за да видят имота, привлечени от живописната гледка към малък водопад и поток. Потенциалните купувачи предоставят оферти над исканата цена. Конкуренцията е жестока, пише BBC.
 
Пазарът е в това положение от месеци - нетърпеливи купувачи звънят на телефона на местния агент по недвижими имоти. На фона на по-малкото на брой имоти за продажба, отколкото биха задоволили търсенето, цените се повишават. Това означава, че някои местни жители обмислят да отложат плановете си за закупуване на нов дом.

"Ние се радваме на живота в провинцията. Вече живеем в едно от селата и бихме искали да останем тук, но голямото търсене на имоти повишава цените повече, отколкото можем да си позволим", споделят Джонатан и Сара Ратклиф.
 
Цените на имотите в Ричмъндшир, северен Йоркшир Дейлс, са нараснали с 29% през последната година, според последните данни на Имотния регистър.
Тук е отчетен по-голям растеж, отколкото където и да било другаде във Великобритания, с изключение на Шетландските острови и архипелага Оркни, където продажбата на един имот може лесно да изкриви данните.
 
Впечатляващите ръстове са отчетени и в други райони на Обединеното кралство. Дербишир Дейлс, Северен Норфолк и Котсуолд регистрират 20-процентно увеличение на цените на жилищния пазар за последната година.
 
Всичко това се случва по време на пандемията от коронавирус, когато икономиката на страната беше затворена в продължение на месеци на фона на хилядите починали вследствие на заразата.

 
Коронавирусът накара много кандидат-собственици на жилища да преосмислят своите предпочитания за локация. Пандемията ускори преминаването към дистанционна работа и доведе до големи икономии за някои части на обществото.
 

istock
istock

В райони, където броят на жилищата за продажба не отговаря на силното търсене, цените се покачват. Кралският институт на сертифицираните оценители (RICS) посочва, че средният брой имоти, продавани от брокерите е близо до рекордно ниски стойности.
 
"Всичко, което предложихме (от миналото лято), изчезна", изтъква Марги Ървинг, директор на семейна агенция за недвижими имоти Irvings Property. Сега тя предлага 32 жилища за продажба, докато преди година в списъка ѝ присъстват повече от 100 имота.
 
"Определено имаме проблем с търсенето и предлагането. Има седмици, подобно на другите агенти, в които добавяме само по един или два имота. Хората не са склонни да пускат своя дом за продажба, защото после няма какво да купят“, добавя Ървинг.
 
Най-често това се забелязва в селските или крайбрежните райони, но не и в градовете.
Жителите на Ричмънд, Северен Йоркшир, с гордост ще кажат, че техният град е оригиналният Ричмънд, основан от норманите през 1071 г. Това е и избирателният район на финансовия министър Риши Сунак.
 
Съществуват 56 населени места със същото име по света, включително лондонски квартал, който се намира на брега на Темза.
 
В Лондон се продават много повече жилища. Средната цена на жилищен имот в Ричмънд достига 700 хил. паунда, докато на юг тя е два и половина пъти по-висока. Въпреки това цените на жилищата в квартал Ричмънд са се повишили с по-малко от 1% през последната година в сравнение с 29-те процента в оригиналния Ричмънд.
 

istock
istock

"Очевидно бяхме най-добре пазената тайна на Великобритания. Наскоро хората разбраха, че получавате наистина добра цена за парите си. Това е красив град. Има красиви села около него. Услугите и училищата са много, много добри", изтъква г-жа Ървинг от Северен Йоркшир.
 
Опасността е, че нарастващите цени могат да започнат да отблъскват потенциалните купувачи, които търсят да купят своя първи имот, харесали района.

Цената на селска къща - колкото на апартамент в града

Анджи Дейл е независим лидер на областния съвет на Ричмъндшир и майка на 20-годишния Робърт. "Обичам го много, но той трябва да напусне дома. Той трябва да си проправи път в живота, но трябва да си го позволи и да плаща (разходите за живот)", посочва 51-годишната г-жа Дейл.
 
Според нея остава проблемът със собствениците на повече от един жилищен имот, които разграбват новите предложения. Все пак Дейл приветства хората, които се преместват да живеят в района.
 

"Защо не искате да дойдете в Ричмъндшир? Тук е много красиво. Добре дошли сте, стига да инвестирате и подкрепяте местната икономика", посочва тя. Близкото бъдеще не показва никакви признаци за спад в интереса сред купувачите и покачването на цените, според анализаторите.
 

istock
istock

Брокерът Марги Ървинг изтъква, че бумът при цените на местните жилища неизбежно ще приключи. „Нищо не е сигурно на жилищния пазар. Той е толкова чувствителен“, споделя тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg