Цените на жилищата във Великобритания са нараснали рекордно този месец, тъй като данъчната ваканция при покупките на жилища и исторически ниските лихви водят до „трескаво пазаруване“, сочат данни на имотния сайт Rightmove, цитирани от Bloomberg.

Средните офертни цени на жилищата са нараснали с 2,1% до 327 797 паунда (450 983 долара) през април, като едва за втори път през последните пет години скачат толкова много за един месец. Почти една четвърт от продажбите са били с имоти, които са престояли на пазара по-малко от една седмица, като големите жилища извън Лондон са се продавали най-бързо.

Данните показват стремежа на потребителите да се установят извън градовете след трите национални блокади за овладяване на коронавируса през миналата година. Купувачите се възползват и от рекордно ниските лихви и помощта от финансовото министерство под формата на ваканция от гербовия налог и подкрепата за кредитополучателите с малки първоначални вноски.

„Това е голям скок, особено като се имат предвид ограниченията заради блокадата, ограничаващи все още придвижването на хората“, коментира директорът на имотните данни в Rightmove Том Банистър. „Има условия за ръст на цените през пролетта“, допълва той.

Отделно допитване показа силата на пазара на луксозни имоти в Лондон. Броят на трансакциите в британската столица е нараснал, тъй като купувачите са се възползвали от данъчната ваканция, сочат данни на компанията за анализи LonRes. През първите три месеца от годината е регистриран най-големият брой продажби за първото тримесечие от 2016 г. насам, когато инвеститорите побързаха да се сдобият с имоти преди повишаването на данъците.

istock
istock

Купувачите в най-скъпите квартали в Лондон може да се възползват и от намаляващите цени, като жилищата в центъра на града са намалели с 2,8% спрямо миналата година.

Колко струва апартамент във Великобритания

Според Rightmove липсата на имоти, които излизат на пазара през последните месеци, е подкрепила цените. Средният брой на дните, в които имотите остават на пазара, е намалял до най-ниското си ниво в историята, отчасти заради ограничените наличности. Трафикът на сайта на Rightmove е достигнал рекордните 9,3 млн. посещения на 7 април.

„Това е най-големият недостиг на наличности, който виждаме на пазара през последните поне 20 години“, коментира Ричард Фрешуотър, брокер и директор на сайта Cheffins. „Скучното пътуване до работа пет дни в седмицата приключи за много от нас и това позволи на райони извън Лондон да се превърнат в едни от най-търсените“, допълва той.

istock
istock

Дейността вероятно ще остане силна до края на 2021 г., въпреки че „част от силата вероятно ще намалее тази пролет“, след като подкрепата на правителството за хората и бизнеса изтече, отбелязва Rightmove.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg