Ръстът на офертните цени за жилищата във Великобритания се е ускорил още преди финансовият министър Риши Сунак да обяви нови мерки в подкрепа на пазара, сочат данни на имотния сайт Rightmove, цитирани от Ройтерс.
 
Офертните цени са нараснали с 0,8% през четирите седмици до 6 март след скока с 0,5% през предходния четириседмичен период и достигат средно 321 064 паунда (446 хил. долара), сочи изследване на жилищни имоти, обявени за продажба от брокери.
 
На 3 март Сунак удължи временното данъчно облекчение за купувачи и обяви нова програма за гарантиране на ипотечните кредити за купувачите на първо жилище, които не могат да си позволят големи депозити.
 
Данъчното облекчение беше въведено миналата година, за да противодейства на удара върху британската икономика от коронавируса и наред с търсенето на по-големи жилища от много семейства, породено от блокадата, помогна за мини бум на жилищния пазар.

Колко струва жилище в Рим

Данните на Rightmove контрастират с други допитвания, които са основани върху продажните цени на жилищата и които в повечето случаи показват забавяне на покачването на цените преди първоначалния краен срок на данъчното облекчение 31 март.

istock
istock


„Притесненията, че жилищният пазар ще се озове на ръба на пропастта в края на март, отслабват отчасти благодарение на удължаването на крайния срок за данъчното облекчение в цялото Обединено кралство с изключение на Шотландия, но също и благодарение на вече високото ниво на търсене от купувачите, породено от блокадите, което продължава да расте от началото на годината“, казва Тим Банистър, директор на имотните данни в Rightmove.
 
Броят на купувачите, отправили запитване, за даден имот за продажба на сайта, е достигнал нов рекорд, който Банистър отдава на „сериозния недостиг на налични жилища за продажба“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg