Цените на жилищата в САЩ, стимулирани от най-ниските лихви по ипотечните кредити в историята, са нараснали с най-бързия си темп в историята на статистиката, като са надминали връхната точка от последния имотен бум през 2005 г., съобщава Bloomberg.
 
Средната цена на еднофамилните жилища е скочила с 14,9% до 315 хил. долара през четвъртото тримесечие. Това е най-голямото повишение от началото на воденето на статистика през 1990 г., сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR).
 
Североизточните щати са на първо място с ръст на цените от 21%, след  като купувачите са побързали да се установят в имот в покрайнините. В окръг Феърфийлд, щата Кънектикът, където се намират Гринуич и други лъскави градове, цените на жилищата са нараснали с 39%, което е най-големият скок в САЩ.
 
Имотният бум, породен от пандемията, е стимулиран от ниските лихви по ипотечните кредити и гъвкавите работни политики, които позволяват на американците да живеят където си поискат. Хората напускат скъпи градове като Ню Йорк и Сан Франциско и се местят в по-достъпни райони. Дори при висока безработица цените в САЩ растат, защото предлагането на съществуващи жилища, от които купувачите могат да избират, става все по-ограничено.
 
Цените на жилищата са нараснали във всички 183 големи града, като в 161 ръстът е бил двуцифрен спрямо 115 през третото тримесечие.
 

istock
istock

Ниските лихви увеличават покупателните способности на купувачите на жилища, но това положение няма да се задържи за дълго, смята Лорънс Юн, главен икономист на NAR.
 
„Средностатистическото работещо семейство не успява да се справи с цените на жилищата, които растат по-бързо от доходите. Това не позволява на потребителите да се превърнат в реални купувачи, поради което те пропускат възможността да трупат богатство от жилищна собственост“, коментира той в комюнике.

Колко е минималната заплата в САЩ

До края на миналата година над 30% от американските собственици на имоти са притежавали жилище, чиято стойност е била два пъти по-висока от сумата на ипотечния им кредит, сочат данни, цитирани от Bloomberg.

Подкрепен от ниските лихви, броят на имотите с по-висока стойност от отпуснатия ипотечен кредит за закупуването им през четвъртото тримесечие на миналата година е нараснал до 17,8 млн. от общо 59 млн. жилищни имота, закупени с ипотечен кредит в САЩ, показват данни на ATTOM Data Solutions за четвъртото тримесечие на 2020 г. Това е ръст с 26,7% спрямо същия период на 2019 г.

istock
istock

„Жилищният пазар продължи да процъфтява въпреки щетите от коронавирусната пандемия за по-широката икономика. Собствениците на жилища седят стабилно върху растящ запас от лично богатство“, коментира главният продуктов директор на ATTOM Тод Тета.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg