Да закупим ли имот по време на криза? Какви са цените, прогнозите и икономическите фактори.

"Пазарът е устойчив и няма какво да го бутне. Ще има поскъпване на недвижимите имоти с 10% на годишна база. Това заяви пред NOVA Христо Спасов, управител на агенция за недвижими имоти.

По думите му е важно дали инвеститорите ще запазят цените си приемливи. "Вече има "такса инфлация". С нея се застраховат за хиперинфлация, която не виждам да е възможна. Има 20% засилване на търсенето на имоти от началото на войната в Украйна", сподели той.

Колко струва луксозно жилище в София

От своя страна инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на Eвропейската федерация на строителната индустрия (FIEC) и председател на ОП на КСБ – София споделя, че цените на материалите са поскъпнали с 30-40%, а процесът още не е спрял.

"Реалният процент за самото строителство ще е много над 10%. Очакваме цената на високото строителство да бъде увеличено с 30 до 40%. Затова се опитваме да индексираме договорите си, където е възможно" посочи той. 

На този фон Александра Янчева се е насочила към закупуване на жилище във Варна, а за нея освен цената е важна и локацията. Прави й впечатление поскъпването на имотите в морската столица.

Цените на имотите в Пловдив гонят софийските

"Определено има инфлация и обезценяване, това ме подтиква да закупя имот, защото виждам къде реално са инвестирани парите ми и няма как да се стопят", споделя тя. Ръстът в цените на имотите е между 5 и 10%, но въпреки това търсенето е силно. Брокерите отчитат, че сега е един от най-добрите моменти за покупка на имот. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg