Миналата година е била силна и за пазара на ваканционни имоти у нас, както по морето, така и в планинските курорти. Пандемията се е оказала благоприятна за ваканционните имоти, като много непродадени жилища са закупени и то предимно от българи, показва анализ на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Много от тях са избрали да инвестират във ваканционни имоти в страната в началото на пандемията, а тенденцията се е запазила и през следващите две години. Важен фактор за засиления интерес към такива имоти е възможността за дистанционна работа.

Сделките се случват предимно със собствени средства. По черноморските курорти най-търсени остават двустайните апартаменти на цени между 35 хил. и 40 хил. евро и тристайните с цени до около 60 хил. евро. Цените на апартаментите в южните курорти са в диапазона 650 - 850 евро на кв. м, като е възможно да достигнат до 1000 евро на кв. м.

Ръст на сделките с имоти във Варна с 25%

Засилен е интересът към покупка на имоти и в планинските курорти не само за лично ползване, а и за инвестиция. Търсени са студиа до около 25 хил. евро и двустайни апартаменти на цена между 20 хил. и 40 хил. евро.

istock
istock

Купувачите сред чужденците са предимно чехи, словаци, поляци, румънци. Гръцки граждани проявяват интерес към имоти в Банско и Пампорово, какъвто не е имало през последните години, а сред купувачите има също сърби и македонци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg