Въпреки че са активни в привличането на клиенти за кредитните си продукти, банките остават предпазливи и внимателно оценяват активите, които получават като обезщетение.

През месец април на пазара на ипотечни кредити се появиха сделки и за над 80% финансиране, но това се случва само за имоти с добра локация и високо качество на строителството.

За да са сигурни в реалната стойност на имота, клиентите, все по-често прибягват до изготвянето на пазарна оценка преди да подпишат предварителния договор за покупка на имота. Това им позволява да получат сигурност, че сделката им ще бъде финансирана от банката с необходимата им сума, за да закупят имота и ги предпазва от грешка, която може да доведе и до загуба на капарото.

На пазара има предложения за финансиране до 85% от стойността на имота, но крайното решение за финансирането на конкретен имот се взема в зависимост от много фактори, като локация, година на строителство, качество на строителство, качество на поддръжка на имота, текущото му състояние, състоянието на ЕЛ и ВиК инсталациите, състоянието на общите части и много други фактори. Всичко това се взема предвид при изготвянето на експертната оценка, за да се определи пазарната стойност на обекта, а тя е основа за вземането на крайното решение какъв процент финансиране да се отпусне за този имот.

„Независимо какъв тип жилище избирате, когато купувате с кредит, е добре да видите как ще го оцени сертифициран оценител на недвижими имоти.”, съветва Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на Кредит Център.

„Пазарът е изключително динамичен по отношение на цените и много малко хора, предимно специалисти, могат да определят справедливата цена на един имот. Притежаването на официална оценка ще ви спести много неприятности – риска да платите повече, отколкото си струва, от една страна, и опасността банката да ви откаже исканото финансиране, от друга.”, обяснява Тошев.

През април средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната е бил 38 040 евро, което представлява известен спад спрямо предходните месеци и се дължи на покупката на по-малки и евтини апартаменти.  Съотношението на изтеглените кредити в лева и евро е 92/8 в полза на европейската валута, сочат данните на Кредит Център.

Средният размер на изтеглените кредити в София през месеца е 43 320 евро, което е с около 2 000 евро по-малко в сравнение с месец март. В морската ни столица средният размер на кредитите е 39 470. Най-ниска е средната стойност на кредитите в Пловдив – 26 430 евро, като 16% от тях са в българска валута.

Най-активните кредитополучатели продължават да са хората на възраст между 26 и 35 години. Техният процент продължава да расте спрямо останалите потребители на ипотечни кредити и през месец април те съставляват близо половината от кредитополучателите.

Хората между 36 и 45 години не са били така активни през този месец, както през март, и представляват около 32% от всички кредитополучатели. Известно активизиране обаче се наблюдава при най-младите – те заемат 4.1% от потребителите на ипотечни кредити.

Най-„популярните” кредити през периода отново са били тези на стойност между 10 000 и 30 000 евро – близо 43% от всички изтеглени ипотечни кредити са именно за такива суми. Процентът на изтеглените кредити за суми между 30 000 и 50 000 хиляди евро обаче продължава да расте в следствие на растящата смелост на потребителите и през април този процент надхвърли 40%.

Лек ръст отбелязват кредите за лично ползване. Активизирането при този продукт се дължи на подобрените условия и по-ниските лихви, което прави клиентите по-смели, дори да нямат крайна необходимост от средства.

Срокът, който най-голям процент от потребителите са избрали, е 16 до 20 години  - над 36% от кредитополучателите. Близо 30% пък предпочитат по-кратък срок с по-малко оскъпяване – тези потребители ще изплащат кредита си от 10 до 15 години. Дългите кредити остават по-малко, въпреки че лихвите продължават да намаляват.

Най-много остават кредитополучателите, които финансират с кредит 50% до 60% от покупката си. Те представляват над 30% от всички. Расте броят на онези, които ще използват кредит за финансирането на 60% до 70% от общата стойност на сделката – тези кредитополучатели заемат над 22%. Това ясно очертава тенденция на по-голямо външно финансиране.