Прехвърлянето на собственост с условие за издръжка и гледане е често срещана имотна сделка между родители и техните деца. Мнозина наричат тази сделка „дарение“ – термин, който според специалистите е погрешен.

Дарението никога не може да бъде срещу нещо, в случая издръжка, посочва адвокат Милена Миткова. Това е така, защото дарението е безвъзмезден акт. Следователно, хипотезите са разваляне са неотносими. В случая става дума за прехвърляне на имот срещу задължение за издръжка. Подлежи на разваляне по общите правила.

Ако не изпълнявате задължението си за издръжка, а вероятно има и клауза за гледане, прехвърлителят може да иска разваляне на договора поради неизпълнение. Това става само и единствено по исков ред, тоест в съда.

Може ли имотът да бъде продаден на трето лице? Евентуален купувач няма да бъде засегнат, ако е купил имота преди вписване на исковата молба. Дори и да продадете имота, задължението ви за гледане и издръжка остава в сила. Дали имате или нямате средства да я плащате, няма значение, тъй като имотът е придобит срещу това ви задължение, а не като дарение.

Практиката на адвокат Румена Симеонова показва, че много хора наричат този вид прехвърляне „дарение срещу гледане“ или друг близък израз. Ако е така и не разполагате с необходимите средства, положението ви е рисковано.

Това означава, че прехвърлителят може да си поиска имота обратно по съдебен ред, веднага щом престанете да му давате издръжка или да се грижите за него (какво точно, зависи от клаузите на договора). И вероятността да спечели съдебното дело е много голяма.

Колкото до прехвърлянето – няма пречка да продадете жилището на когото поискате, стига прехвърлителят да не си е запазил правото на ползване. В случай че го е запазил, това също не е пречка за прехвърляне, но тогава не можете да вземете достатъчно висока цена, защото правото на ползване обикновено се запазва до края на живота (много рядко е с определен краен срок).

Това означава, че може да прехвърлите на купувача само т. нар. „гола собственост“, но не и ползването. Тоест новият собственик ще има имот, който не може да ползва, докато вашият родител е жив.