Продажбите „на зелено” в София нямат бъдеще и фирмите, които залагат на тази схема, бързо ще изпаднат от пазара.

Това прогнозира арх. Петър Диков, главен архитект на столицата. Той увери, че вече няма да се издават разрешения на строеж в зони, където няма изградена необходимата инфраструктура.

Диков добави още, че

печалби по-големи от 25% ще останат в историята.

Според него причина за това ще бъде именно невъзможността да се продават имоти преди да е завършен обектът и предприемачите ще трябва да взимат кредити, които са доста скъпи. Това ще доведе до повишаване на цените на жилищата, прогнозира още той.

Главният архитект на София заяви, че строителният бизнес също ще трябва да инвестира в инфраструктурата, защото общината и държавата нямат средства за това. За следващата година средства за отчуждавания ще са много по-малко, допълни Диков. Той съобщи още, че са водени разговори с ЧЕЗ и „Софийска вода” за инвестиции в зоните с интензивно жилищно строителство, както и за разработване на схеми за изпреварващо изграждане на инфраструктура за вода, електроснабдяване и канализация.

Дъното на спада вече е достигнато

и вече няма накъде повече имотите да поевтиняват, каза Младен Митов от агенция „Явлена”. Има леко оживление на жилищния пазар и сделките вече се правят с по-малки отстъпки от страна на продавачите. Нашият пазар е малък и много силно се влияе от търсенето и предлагането.

Радостното е, че банките леко се активизираха при отпускането на ипотечни кредити. През следващата година цените ще търсят равновесното си положение. Очаквам активизация и на пазара за наемане на магазини заради евентуалното повишаване на потребителското търсене, допълни той.

Според Владислав Кайзеров, мениджър във „Фортън”

има известни основания за оптимизъм

защото е нараснало търсенето на офиси под наем. Клиентите обаче вече са много по-капризни и изпипват договорите за аренда до най-малкия детайл, добави брокерът.

Той прогнозира, че цените в сегмента все още ще продължават да падат, но това ще се отнася най-вече за имотите, които не отговарят на съвременните изисквания.