Какви документи трябва да имат украинските бежанци у нас за подписване на договор при предоставяне на частно жилище?

“Това са наемни отношения, но те са безвъзмездни, защото даващият дома си не изисква заплащане на помощта. Възможно е да се сключват такива договори, които биха могли да бъдат ограничени и с някакъв срок – за колко време ще се ползва жилището, кой ще покрива сметките за ток, вода, парно и какво и в какъв вид се предоставя за безвъзмездно ползване“, коментира в “Нашият ден“ адв. Йорданка Беклийска.

При наличие не недобросъвестност, независимо какви са параметрите на договора, ако една от двете страни е недобросъвестна, много е трудно и единствено с помощта на съда връщането в изходна позиция на отношенията по между им. Може да се развали договорът, да се принудят както наемателите, така и други ползватели да напуснат жилището.
 
Надявам се, че предвид ситуацията не би се стигало до недобросъвестни отношения, но тъй като има такъв риск, бих посъветвала хората, които безвъзмездно са готови да предоставят тази хуманитарна помощ, да помогнат на бежанците и веднага след това да може да се включи такава договорна форма, с оглед на това да има организация на отношенията, посочи адвокатът.
 
По думите й, ако има вреди, настъпили при ползването на жилището, ако има много дългосрочно ползване, говоря над 10 години, тогава вече има една придобивна давност, която съществува. И най-големият риск, който съществува, е ползвателите да откажат да напуснат съответното жилище.

Компания за имоти премахва такси и комисиони при наемите за бежанци от Украйна

За да бъдат защитени интересите и на двете страни, не е излишно да има подобни правоотношения. Украинските граждани имат право да пребивават тук 90 дни, само на базата на техните лични документи, с които са влезли в страната. Това е право, което означава, че те могат свободно да пребивават на територията без да предприемат никакви стъпки по отношение на това да се регистрират и да правят каквото и да било.

istock
istock

Голяма част от бежанците не предприемат действия по регистрация в Агенцията за бежанците, заради неяснотата в световен мащаб. Те самите не знаят колко време ще останат, дали няма да спре войната и да могат да се върнат, дали наистина искат да останат тук.
 
В момента, в който се регистрираш като бежанец у нас, автоматично придобиваш правата, които българската държава дава и не можеш толкова лесно да отидеш в друга държава, в която ще решиш, че ще живееш, посочи адв. Беклийска.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg