Украинските бежанци помогнаха за по-бързото възстановяване на пазара за отдаване на имоти под наем след пандемията, каза днес за БТА Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Той припомни, че този сегмент бе сред най-засегнатите през последните години заради липсата на наематели. Другият фактор за бързото възстановяване на пазара е и търсенето на жилища за краткосрочно наемане, допълни Ганев. Той отчете, че за първото шестмесечие на тази година броят на нощувките в такива имоти в Европа е по-голям в сравнение с 2019 година.

Космически цени на наемите в Слънчев бряг

Украинците не купуват масово жилища, допълни Ганев. По думите му има реализирани сделки в района на Слънчев бряг и по-малките общини около Бургас, но не може да се каже, че това е сериозна тенденция, която влияе значимо на пазара.

Ганев каза още, че от 2014 година насам цените на недвижимите имоти у нас непрекъснато растат и за периода са се вдигнали с около 50 процента.

istock
istock

По думите му по време на пандемията за пръв път българите са започнали да купуват второ жилище. Без да се разделят с градския си дом, хората искат да имат имот в близките до големите селища населени места и общини, обясни експертът. Той уточни, че другата тенденция е вече да се търсят по-големи жилища, с повече пространство, което да позволява да се работи и учи у дома.

По-сигурна защита за "домакини" и "гости" в Airbnb

Увеличението на лихвените проценти неминуемо влияе на пазара на недвижими имоти, но за разлика от САЩ, в Европа, както и у нас, то е плавно и няма да доведе до трусове, каза още Ганев. По думите му това е добре, защото няма да се стигне до рязък спад на сделките или до шоково поскъпване на имотите.

Добромир Ганев днес бе сред участниците в 37-та международна научно-практическа конференция "Строително предприемачество и недвижима собственост", чийто домакин бе Икономическият университет във Варна. Форумът бе организиран от катедра "Бизнес, инвестиции, недвижими имоти" към учебното заведение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg