Европейската комисия обмисля да предложи нови регулации за платформата Airbnb, както и за други подобни компании за краткосрочно отдаване под наем на жилища, казаха източници, запознати с въпроса пред Ройтерс.
 
Съгласно проектозакона, тези компании ще трябва да предоставят данни за броя на потребителите си, и техните нощувки в съответната европейска държава, добавиха източниците. Според един от тях данните ще се съхраняват в единна цифрова платформа, достъпна за всички национални органи в Европейския съюз.
 
Предложението, което комисията ще обяви през следващата седмица, е усилие за уеднаквяване на различните национални закони на 27-те страни членки, регулиращи Airbnb и други фирми от бранша.
 

От дигиталната платформа не отговориха на запитване за коментар на Ройтерс.
 
Проектоправилата са подобни на споразумението за споделяне на данни между Airbnb и статистическата служба Евростат, подписано преди две години. То позволява на националните служби да имат достъп до тримесечни данни за броя на хората, използващи платформата и броя на резервираните нощувки чрез нея.
 
Властите в Амстердам, Ню Йорк, Париж и други популярни сред туристите градове обвиниха Airbnb за влошаването на недостига на жилища в техните градове, принудил жители с по-ниски доходи да напуснат.

Какво се случва с наемите на луксозни жилища

По-малките градове и тези в провинцията обаче са по-гостоприемни, надявайки се да привлекат повече туристи. Предложеният закон на ЕС има за цел да балансира интересите и на двете страни.
 

istock
istock

През последните години Airbnb се опита да отговори на тези критики, като ограничи броя на дните в годината, през които жилищата могат да се отдават под наем в центровете на Париж, Лондон и Амстердам.
 
Предложенията на ЕК трябва да бъде обсъдени със страните членки на ЕС, както и с Европейския парламент през идната година, преди да бъдат приети като закон.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg