С отпадането на повечето ограничения срещу разпространението на КОВИД-19 в много страни по света, броят на пътуващите рязко се увеличи. На фона на повишаващите се цени, включително и в хотелите, все повече хора се ориентират към услугите на онлайн платформите за краткосрочно отдаване под наем на жилищни имоти. Там те могат да резервират апартаменти, къщи или отделни стаи, отдавани от частни лица на по-приемливи цени от тези, които предлагат повечето хотели.

Една от тези платформи е "Еърбиенби" (Airbnb) - (от англ. - Надуваемо легло и закуска). Чрез нея тези, които желаят да наемат за кратко даден имот, могат да се свържат със собственика му или с оторизирани от него лица. Освен това благодарение на платформата клиентът може да получи информация за желания апартамент, къща или стая, за цената и за другите условия, свързани с наемането им. Чрез онлайн платформата може да бъде извършено и заплащането на престоя.

Обмислят нови регулации за краткосрочните наеми

"Еърбиенби" улеснява потенциалните наемодатели

На фона на засилващия се интерес от страна на клиентите, които желаят да наемат краткосрочно имот чрез платформата, "Еърбиенби" обяви, че се опитва да улесни всеки, който възнамерява да отдаде жилището си под наем, предаде ДПА.


Компанията възприема нов подход, фокусиран върху облекчаване на потенциалните наемодатели. Чрез платформата те ще могат да получават съвети от "опитни домакини", които вече са отдавали многократно под наем своите имоти. Новите наемодатели ще могат да избират за свои първи гости "доверени потребители" на "Еърбиенби", които са наемали многократно жилища чрез платформата и са били коректни.

Задължават Airbnb да информира данъчните власти за наемите

Съоснователят на "Еърбиенби" Нейт Блечарчик съобщи през миналата седмица, че въвеждат нови функции на платформата за краткосрочно наемане, информира БТА.

Той изрази надежда, че комбинацията от "доверени гости", от специализирана подкрепа за новите наемодатели, включително напътствия от "опитни домакини", ще гарантира гладко протичане на процеса по първоначално отдаване под наем на имотите им.

По-сигурна защита за "домакини" и "гости" в системата на "Еърбиенби"

Междувременно максималната сума, която собствениците на имотите, отдавани под наем чрез "Еърбиенби", могат да получат като обезщетение за евентуални щети, нанесени на имуществото им, се увеличава от 1 милион на 3 милиона долара. 

istock
istock

Започва въвеждането на система за проверка на "гостите", които наемат апартамент, къща или стая чрез платформата.

"Еърбиенби" въвежда веднага в САЩ и Канада услугата, чрез която наемодателите могат да видят кои потенциални наематели са "маркирани" като лица, които евентуално могат да създадат проблеми. До пролетта на 2023 г. се очаква тази функция на платформата да е в сила за целия свят. 

Във Франция ограничават краткосрочните наеми

Съоснователят и главен изпълнителен директор на "Еърбиенби" Брайън Чески заяви, че системата за верификация не е "магическо решение", без да уточнява подробности, но добави, че за САЩ тя ще включва проверка дали потенциалният наемател има криминално досие, информира Асошиейтед прес.

Същевременно компанията, която управлява платформата за краткосрочно наемане на жилищни имоти, работи върху план, благодарение на който "цялата обща цена" на престоя в даден апартамент, къща или стая да бъде видима предварително чрез приложението на "Еърбиенби" или на сайта на компанията. Тази цена ще включва и таксите за почистване, които може да се окажат много високи и "се появяват" едва по-късно при процеса на онлайн резервиране. 

istock
istock

Брайън Чески увери, че базираната в Сан Франциско корпорация предприема мерки за въвеждането на "по-голяма прозрачност при цените за престой, които потенциалните наематели виждат, когато разглеждат обявите, публикувани чрез "Еърбиенби". Той прогнозира, че това ще доведе но намаляване на високите такси за почистване, които много "домакини" начисляват още в процеса на резервация и което е една от основните причини за оплаквания от страна на "гостите", които наемат жилищни имоти чрез платформата.

Онлайн платформата също така разширява своята функция, наречена "категории". Тя позволява на потребителите да резервират място за своята почивка, без да посочват конкретна дестинация, информира Ройтерс. Например, могат да изберат да наемат жилище близо до обществен парк или плаж. 

Компанията, която управлява "Еърбиенби", продължава да се опитва да ограничи възможността в жилищните имоти, които се наемат чрез нея, да се устройват големи партита, тъй като при няколко от тях се стигна до насилие. Тя е изправена пред все повече опити да бъдат увеличени регулациите, които определят правилата за краткосрочно отдаване под наем на жилищни имоти.

"Надуваемо легло и закуска"

На този фон "Еърбиенби" се е справила по-добре от повечето корпорации в сферата на туризма и пътуванията по време на пандемията от коронавирус, отбелязва АП. Наскоро тя отчете рекордната печалба в размер на 1,21 милиарда долара за третото тримесечие на тази година. 

istock
istock

Наистина добро постижение за компания, идеята за която възниква през октомври 2007 г., когато Брайън Чески и Джо Гебиа приемат в дома си в Сан Франциско трима "гости", информира корпоративният сайт на "Еърбиенби". Към Чески и Гебиа се присъединява Нейт Блечарчик и през март 2008 г. фирмата е регистрирана официално, като отчита първите две резервации, направени чрез нея. Името на компанията "Airbnb" е съкращение от фразата на английски език "Air bed and breakfast", което на български език буквално означава - "Надуваемо легло и закуска". Твърди се, че на първите "гости" в дома на Чески и Гебиа в Сан Франциско е било предложено да спят на надуваемо легло.

Собственици на жилища, наемани чрез "Еърбиенби", ще получат помощи за подобряване на енергийната им ефективност

Собствениците на жилища във Великобритания, отдаващи ги под наем чрез "Еърбиенби", ще могат да кандидатстват за финансова помощ в размер на до 3000 британски лири, които да вложат за подобряване на енергийната им ефективност, съобщи по-рано този месец ДПА.

Програмата с бюджет от 1 милион британски лири подкрепя собственици на жилища, които желаят да внесат подобрения, например като подмяна на стар бойлер с нов, полагане на изолации на покрива на сградата, по стените и подовете, както и инсталиране на термопомпи или соларни панели.

Мерките за подобряване на енергийната ефективност може да намалят сметките в дългосрочен план, но за целта се изискват първоначални инвестиции, които може да се окаже особено трудно да бъдат осигурени на фона на покачващите се разходи за живот.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg