Франция е изправена пред остър недостиг на жилища на достъпни цени. В региона на Страната на баските в югозападна Франция все повече наемодатели избират изгодни краткосрочни наеми за сметка на дългосрочните наеми, което изостря проблема, пише The Local.

Според Агенцията за урбанизация на Пирене Атлантик в югозападна Франция в региона има повече от 16 000 имота само за туристи, цифра, която се е увеличила със 130% между 2016 и 2020 г.

В отговор местните власти гласуваха този месец за въвеждане на нови строги правила, ограничаващи ваканционните наеми и обявите в платформи като Airbnb в 24 общности на Страната на баските, включително Биариц, Байон и Сен Жан де Луз.

От 1 юни влизат в сила следните правила:

Собствениците, които искат да използват имота си за краткосрочни наеми, ще трябва да предложат втори имот със същия размер и в същия град за дългосрочни наеми.

Рекордни цени на жилищата във Великобритания

Наемодателите не могат просто да построят друг имот под наем до своя имот в Airbnb – те трябва да реновират съществуваща сграда, която се използва за нежилищни цели (като гараж).

istock
istock

Очаква се някои наемодатели да се затруднят да спазват тези изисквания и вместо това ще бъдат принудени да отдават имота си под наем за дълги периоди от време, като по този начин ще увеличат предлагането на жилища.

Хората, които наемат имот в Страната на баските, вече трябва да кандидатстват за лиценз за краткосрочен наем, който се подновява на всеки три години. Тези, които вече имат лиценз, ще трябва да спазват новите правила след тригодишния срок на валидност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg