През 2021 г., в която американците се втурнаха да купуват нови жилища и автомобили, дългът има нарасна с 1 трлн.  долара - най-големият годишен ръст от 2007 г., по данни на Federal Reserve Bank of New York, съобщава CNN.

През четвъртото тримесечие на изминалата година той нараства с 333 млрд. долара до общо 15,58 трлн. долара.  Двигател на ръста са заемите за жилище и автомобили. През последните три месеца на годината ипотечните кредити растат с 258 млрд. долара до 10,93 трлн. долара.

Кредитите за покупка на автомобил растат с 15 млрд. долара за последното тримесечие и с 84 млрд. през годината. Общо, американците дължат 1,46 трлн. долара по този тип заеми.

Нюйоркчани се местят в мазетата

Високият ръст се дължи частично и на повишените цени на автомобилите. От данните се вижда, че средният баланс расте с почти 20 процента, а медианното месечно плащане се повишава до 418 долара, което е ръст от 8 процента спрямо 2020 г.

istock
istock

Дългът по кредитните карти нараства с 52 млрд. долара през последните три месеца, най-големият ръст от поне 22 г. насам. Но общите задължения остават със 71 млрд. долара под нивата от края на 2019 г.

Спад има в кредитите за висше образование, които намаляват с 8 млрд. долара.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg