Съдът на Европейския съюз потвърди задължението на платформите за краткосрочно отдаване на жилища под наем да информират националните данъчни власти за сключените сделки, предаде Франс прес.

Съдът в Люксембург беше сезиран по спор между ирландското подразделение на "Airbnb" (Airbnb) и Белгия.

Ирландското дружество беше призовано да обяви пред белгийските данъчни власти данните за наетите жилища в Белгия през 2017 г. чрез неговата електронна платформа.

Във Франция ограничават краткосрочните наеми

"Аirbnb" - Ирландия осигурява срещу заплащане връзка между потенциални наематели и наемодатели, професионалисти или частни лица.

Платформата отказа да се подчини, позовавайки се на принципа на свободното предоставяне на услуги и законодателството за електронната търговия, прието през 2000 г.


Съдът постанови днес, че задължението на даден оператор да обявява някои данни за места за туристическо настаняване е от данъчно естество и поради това не се прилага законодателството за електронната търговия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg