Платформата за краткосрочно отдаване под наем на жилища Airbnb Inc. заяви, че нейното подразделение с нестопанска цел "Airbnb.org" ще предложи безплатно временно жилище за до 100 000 украински бежанци. Това предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на компанията. 

Главният изпълнителен директор на "Airbnb" Брайън Чески и председателят на "Airbnb.org" Джо Гебия, са изпратили писма до лидерите на Полша, Румъния, Германия и Унгария, предлагайки им помощ за настаняване на украински бежанци.

13 милиона долара дарения в криптовалута набра Украйна

След като Русия нахлу в Украйна, най-малко 300 000 бежанци са влезли в Европейския съюз. Блокът трябва да се подготви за още милиони, предупредиха висши представители на ЕС и Франция.

Платформата "Airbnb", която предоставя временен престой по време на кризи, ще работи в тясно сътрудничество с правителствата, за да помогне за посрещането на нуждите във всяка от страните, включително чрез осигуряване на по-дългосрочен престой на бежанци.

istock
istock

Престоят ще бъде финансиран от "Airbnb" и дарителски вноски по фонда за бежанци на "Airbnb.org", както и с помощта на наемодателите в платформата. 

Работодатели у нас могат да осигурят до 200 000 работни места на украинци

Няколко други компании също предложиха подкрепа на бизнеса и потребителите в Украйна. Онлайн платформата за продажба на занаятчийски изделия "Итси" (Etsy Inc) се отказа от около 4 милиона долара, които имаше да получава от украински търговци. 

Телекомуникационната компания "Върайзън къмюникейшънс" (Verizon Communications Inc) заяви, че ще премахне таксите за разговори в Украйна за някои клиенти.

Британският телеком "Върджин медия Оу Ту" (Virgin Media O2) също отмени таксите за използване на мобилни данни в Украйна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg