Жилищата в София са много трудно достъпни в момента. Това показва анализ на цените на имотите, сравнени с доходите на населението, изготвен от УниКредит Булбанк. Жилищата в 46% от кварталите на София са крайно недостъпни, а в 38% - сериозно недостъпни за хората със средни доходи.
 
Според него в столицата има някои значително надценени локации, където цените на жилищата са достигнали нива, които са над онези, които съответстват на преобладаващото ниво на доходите. "Това означава, че е налице риск от спад в цените в някои локации. Ако по каквато и да било причина спадът в цените на жилищата съвпадне във времето с момента, в които цените на ипотечните кредити започнат да нарастват отново, рисковете за финансовата стабилност ще се увеличат", обясни главният икономист на финансовата институция Кристофор Павлов.

По думите му съществуването на риск за спад в цените на жилищата в София не означава автоматично, че този риск ще се материализира. Възможно е цените на жилищата да се стабилизират на вече достигнатите нива, докато в същото време доходите продължат да нарастват, което, ако продължи достатъчно дълго, би направило жилищата в София отново достъпни.

В София кварталите с най-голямо несъответствие между цени на жилищата и доходите са "Иван Вазов", където квадратният метър в офертите надминава 2000 евро към третото тримесечие на 2021 г., следван от "Изгрев", "Яворов", "Оборище", "Изток".

Сред кварталите с най-достъпни имоти, съобразно доходите на населението, са "Бутунец", "Кремиковци", "Илиенци", "Модерно предградие", "Свобода", "Връбница", "Люлин" 5, "Люлин" 2 и др.

Жилищата се смятат за "достъпни", когато домакинство със средни доходи трябва да спестява до 3 пъти годишния си брутен доход, за да си купи жилище с размер, равен на средния за страната (73 кв. м.). Имотите са "умерено недостъпни", когато домакинството трябва да спестява между 3.1 и 4 пъти годишния си брутен доход; "сериозно недостъпни" – между 4.1 и 5 пъти, и "крайно недостъпни" - повече от 5.1.

istock
istock

Жилищата в България през 2020 г. са били "сериозно недостъпни", тоест домакинство със средни доходи е трябвало да спестява брутния си доход в продължение на 4.3 години, за да си купи жилище от 73 кв. м.За 20-годишния период от 2000 до 2020 г. това съотношение е било 4.8 пъти годишния доход.

Цените на имотите са скочили с 30-40% в квартал в София

В момента жилищата в България са толкова достъпни, колкото и в САЩ, сочат приблизително сравними чуждестранни данни, цитирани от Кристофор Павлов.
Според анализа на УниКредит Булбанк за домакинствата е изгодно да купят жилище, когато съотношението цени спрямо доходи е под 4.1 пъти (тоест когато жилищата са или "достъпни", или "умерено недостъпни"). Тези условия са били налице в шест години от предишния цикъл – в началото (от 1998 г. до 2004 г.) и в края (през 2013 г. и 2014 г.).

istock
istock

В четири от петте най-големи градове (София, Пловдив, Варна и Бургас) жилищата са "крайно недостъпни" за домакинствата със средни доходи през 2020 г. В тези градове жилищата са достъпни само за 10-те процента домакинства с най-високи доходи. В петия най-голям град – Русе, жилищата са "сериозно недостъпни" за домакинствата със средни доходи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg