Много хора се оказват съсобственици на земеделска земя след получено наследство. Когато има много наследници, винаги е трудно те да се открият, съберат и решат какво да правят със собствеността си. Някои желаят делба, други продажба. Какво е решението?

Можете да продадете вашия дял от наследената земя и преди да е постигната делба (доброволна или съдебна), посочва адвокат Румена Симеонова. Тя съветва внимателно да съобразите правилото на чл.33 от Закона за собствеността.

Законът гласи, че съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.

Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия.

Притежанието на нотариални актове не е задължително, разкрива юристът. Относно цената – може да е с малко, но обикновено покупката на дял се счита за по-изгодна за купувача сделка. Тоест, за да намерите купувач, готов да влезе в съсобственост с вашите роднини, е добре да предложите изгодна за него (и по-ниска и неизгодна за вас) цена.

Имотите могат да се поделят така, че всеки да е собственик на отделна нива, ливада и т.н., допълваадвокат Милена Миткова. Това може да стане с договор за доброволна делба, който се заверява от нотариус и има силата на нотариален акт. Ако няма как да се разберете, остава съдебна делба. Тя може да започне и само по ваша инициатива.

Ако имотите са поделяеми, т.е. всеки от съсобствениците може да получи отделен имот или новообразуван такъв (от разделянето на голям имот на по-малки), делбата ще завърши с поставяне в дял на всеки на конкретен имот/и.

Ако имотите обаче са неподеляеми и/или са недостатъчно за всички съделители, ще отидат на продан. На тази продан може да участва всеки от съделителите, ако желае. Получените от проданта суми се разпределят между съсобствениците, съобразно дяловете им.

Можете да поискате доброволна делба на земята и така да получите нотариален акт за една част, която ви се полага, обяснява адвокат Теодора Ангелова. Доброволната делба е отделно производство, в което реално можете да прекратите съсобствеността.

В случай че имате разделителен протокол, знаете в какви части и как ще бъде разделена земята. Всеки от наследниците може да поиска земята да бъде разделена и да получи документ за собственост.

Протоколът за разделяне на земята няма нужда от нотариална заверка. С него всеки от съсобствениците се съгласява да получи определена част от цялата площ на земята. Ако земята е обработваема, обикновено се конкретизира и нивата или частта от нея, която се полага на всеки от съсобствениците.