33 от 37 държавни висши училища ще получат допълнителни средства за стимулиране на качеството на предлаганото образование. 

Това съобщи вчера просветният министър Анелия Клисарова, след като правителството одобри отпускането на общо 21.422 млн. лв. за държавните вузове. 

Част от тази сума - 16.4 млн. лв., ще се разпределя между университетите с най-добри резултати по показателите учебен процес, научна продукция и реализация на пазара на труда - осигурителен доход, безработица сред завършилите, приложение на придобитото образование и принос към осигурителната система. 

Средствата обаче се разпределят само сред първите три висши училища в съответното професионално направление. Професионалните направления, по които се класират университетите и колежите, са в две групи - педагогически науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, аграрни науки и ветеринарна медицина, изкуства, а второто - хуманитарни науки, социални, стопански и правни науки, здравеопазване и спорт, сигурност и отбрана. 

Вчера с постановлението правителството прие, че допълнителните средства за първенците в съответното направление от първата група се увеличават с до 58%, а за втората група - с до 29%. По предварителни разчети Софийският университет ще вземе над 3.5 млн. лв. По около 3 млн. лв. ще получат столичният Медицински университет и Техническият университет в София. 

За УАСГ ще бъдат дадени допълнително над 1.353 млн. лв. Останалите 5.4 млн. лв. ще отидат във всички висши училища, които обучават студенти по педагогика, природни, технически и инженерни науки. Със същото постановление на правителството се увеличава държавната субсидия за издръжката на обучение на студентите по тези специалности. 

В момента университетите получават от държавата по 1593 лв. за всеки записан студент по математика, информатика, биология, химия, физика, инженерните дисциплини, обществено здравеопазване, горско стопанство, а след увеличението субсидията за всеки записан става 1663 лв. За студентите по педагогика също ще има увеличение, но то е по-скромно - от 693 на 727 лв.