Приходите на банките от такси и комисиони продължават да растат. За първата половина на 2011 г. те са 418 млн. лв. - с 15 милиона повече спрямо същия период на миналата година. Това показва статистиката на БНБ.

От лихви пък банките са събрали 2.5 млрд. лв., сочи още статистиката. Чистите им приходи от кредитното оскъпяване обаче са около 1.5 млрд. лв., защото близо 1 млрд. лв. са разходите на трезорите.

По повод таксите и комисионите директорът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян коментира пред БНР, че удобството на всеки ъгъл да има банкомати струва пари.

"Преди всички се редяха пред вратата на една симпатична отрудена жена, която брои пари, като си получиш заплатата се подписваш и така минава почти целият ден. Днес имате една пластмасова карта, с която отивате до най-близкия банкомат. За да ви дадем тази услуга, ние сме инвестирали в тези устройства, които имат нужда от поддръжка", уточни Хампарцумян.

Виолина Маринова, шеф на Банка ДСК, смята, че таксите и комисионите у нас са сред ниските в ЕС, а лихвите по заемите са сравнително високи заради рисковата среда.

И двамата банкери са единодушни, че банковата система у нас е стабилна и с отлични буфери. По думите на директорката на Банка ДСК изискването за капиталова адекватност в страните в Западна Европа е 8%, за България е 12%, а актуалните данни към юни за нашите банки сочат 17.7%.