През първото тримесечие на годината търговските банки от еврозоната запазиха без промяна вътрешните си критерии за одобрение на заемите за бизнеса, но в същото време затегнаха стандартите за отпускане на жилищни заеми (на ипотечни кредити), показват резултати от последно проучване на Европейската централна банка, цитирани от "Уолстрийт джърнъл".

По отношение на кредитните стандарти за европейския бизнес, резултатът е "малко по-благоприятен" от очакваното, посочи ЕЦБ в своето априлско проучване за банковото кредитиране, визирайки банковите прогнози за слабо затягане на кредитните стандарти при предходното аналогично проучване.

Докато условията за бизнес кредитиране се облекчиха във Франция и Холандия, те се затегнаха в Германия. Междувременно банките в Италия оставиха непроменени критериите си за одобрение на бизнес кредити през първото тримесечие след рязкото има затягане през четвъртото тримесечие на 2018-а година.

Гледайки напред, 144-те банки, участвали в проучването на ЕЦБ, очакват "облекчаване на кредитните стандарти" както за бизнес кредитирането, така и за потребителските кредити през второто тримесечие, но очакват и по-нататъшно затягане на условията за отпускане на жилищни кредити.

Ипотечните кредитни стандарти се затегнаха с три процента между януари и март, се посочва в проучването на ЕЦБ. Междувременно "нетното търсене на жилищни кредити продължи да нараства през първото тримесечие главно поради общото ниско равнище на лихвените проценти".

Трябва да се има предвид, че икономиката на еврозоната е силно зависима от достъпа до финансиране, като анализатори и икономисти наблюдават банковите данни, за да оценят, наред с други неща, тенденциите в корпоративните и инвестициите в жилищния пазар.