Въпреки призивите на премиера Бойко Борисов за по-голяма активност при усвояването на еврофондовете се оказва, че малките фирми съвсем не разчитат на парите от Брюксел, а залагат основно на собствените си сили или на помощ от приятел.

Само 6% от българските малки и средни предприятия ползват пари от еврофондовете, въпреки че 26% от тях твърдят, че са наясно с възможностите за финансиране, показва анализ на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия.

Отказът от европари се оказва съвсем логичен и обясним. Според проучване на Българската стопанска камара около 80% от бизнеса не е мотивиран да кандидатства за помощ от Брюксел заради тежките процедури. Най-сериозният проблем при усвояването обаче остават купищата документи, забавените плащания и отчитането на проектите впоследствие.

В резултат на това най-използваните източници на финансиране сред малките фирми през м.г. са били средствата на собственика. Ако през 2010 г. 42% от финансирането на фирмата е идвало от собствениците, то през м.г. този процент вече е над 60. Все повече малки и средни предприятия са разчитали и на помощ от приятел - около 24% от финансирането на фирмите идва от заеми от близки и приятели.

Вероятно заради това близо 90% от тях нямат пари за обезпечаването на всяка инвестиционна дейност. Все пак почти половината от малките и средни фирми са успели да се оборудват с нова машина през миналата година. Около 28% пък са инвестирали в обучение на хората си, показва още анализът.

Ново поколение

Повечето от половината предприемачи в малките и средни предприятия у нас са на възраст 46 и повече години. Около една четвърт са между 50-59 г. Една трета от малките фирми са семейни, като почти 70% от тях все още се управляват от техния основател. Една пета от тези шефове планират да прехвърлят управлението на наследник до 5 години, докато 61% от тях няма да прехвърлят активите си в следващите 10 години.

Поглед отвън

Заради страха от банкрут все по-малко българи се решават да развият самостоятелен бизнес, пише германският в. "Виртшафтсблат". И определя предприемачите у нас като изчезваща раса. В страна със седем милиона души население като България има 353 хил. предприятия (за сравнение - в Австрия те са над 400 хил. при 8.4 млн. население), пресмята изданието.