Заради наложилата се вече тенденция българите все повече да предпочитат картовите разплащания експертите съветват в разгара на летните отпуски да се спазват основни правила за безопасност.

Най-натоварената част от летния сезон предстои и хората, които разчитат на картови плащания, трябва да имат предвид няколко правила, за да са спокойни през почивката си.

Преди да заминете в почивка проверете датата, на която вашата карта изтича, съветват от компания за картови плащания. Уверете се, че имате достатъчно средства във вашата сметка и запишете телефона на центъра за обслужване на клиенти на вашата банка - той може да бъде видян на гърба на картата или на уебсайта на банката издател на картата, препоръчва експертът.

Когато пристигнете на избраното от вас място за почивка, опитайте се да не държите парите в брой и картата си на едно и също място. Парите в брой са по-желани от престъпниците, защото те са лесни за кражба, докато при платежната карта без
вашия PIN те не могат да осъществят измама, а вие можете да блокирате картата си веднага с обаждане до вашата банка, посочват специалистите. 

Когато плащате с карта, проверете информацията на разписката, преди да се подпишете. Запазете си всички разписки и ги сравнете със сумите във вашето извлечение. Запомнете вашия PIN и не го записвайте на отделен лист, гласят задължителните правила при използване на карта за плащане.