Стимулите за инвестиции ще бъдат финансово обезпечени с пари от оперативните програми на ЕС. Това е една от готвените промени в Закона за насърчаване на инвестициите, стана ясно от думите на вицепремиера Даниела Бобева пред БНР.

"Изцяло променяме стратегията и от акцента раздаване на пари на огромните инвеститори концентрираме стимулите към малките и средните предприятия", заяви тя.

През последните години инвестициите в преобладаващата си част са свързани с разширяване на производствата и няма напълно нови вложения. За да бъдат насърчавани новите инвестиции, Бобева посочи, че се работи за допълнителни стимули в рамките на Закона за насърчаване на инвестициите.

"Едно от новите неща, които ще внесем в МС с този закон, е свързване на ресурсите от оперативните програми, с които ще могат да бъдат финансово обезпечени стимулите за насърчаване на инвестициите", каза Бобева.

"Ще има възможност и да се покрива лихвата, тоест да се дават безлихвени кредити, най-вече за проекти в иновациите", допълни тя.

На въпрос какви ще са резултатите от тези мерки, Бобева заяви, че страната ни ще стане по-привлекателна за малкия и средния бизнес.