57 бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. от Югоизточния планов регион са получили финансиране от банки при облекчени условия общо за 17,9 млн. лв. 

Заемите са обезпечени със средства от Националния гаранционен фонд (НГФ). В Югоизточна България се проведоха осем информационни срещи с общо 170 участници, които бяха запознати с начина на прилагане на Гаранционната схема по ПРСР. 

В рамките на кампанията за популяризиране на Схемата по проект на Министерството на земеделието е предвидено да се проведат 55 информационни срещи в цялата страна. 

Фондът издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема, обясни на срещата в Бургас Надежда Тадаръкова, главен експерт в НГФ. Тя уточни, че от Гаранционната схема могат да се възползват бенефициенти по мерки 121 "Модернизиране на земеделските стопанства", 122 "Подобряване икономическата стойност на горите" и 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти". 

Кредитите, отпускани с подкрепа от НГФ, са с по-ниски лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г. 

В рамките на семинара за представяне на Гаранционната схема по ПРСР журналистите посетиха градините на Минчо Гроздев в Карнобат. Той има одобрен проект по мярка 121 "Модернизиране на селските стопанства" за изграждане на система против градушки и е взел облекчени кредити чрез Гаранционната схема.