Европейският съюз разследва дейността на големите кредитните агенции след разразилия се скандал заради рязкото и неочаквано понижаване на кредитния рейтинг на Португалия от „Мудис”.

Оценката на реномираната рейтингова агенция  в труден за Португалия и Европейския съюз момент разтърси европейските борси, понижи курса на еврото и засили въпросителните около способността  на страните от еврозоната да окажат ефективна помощ  на изпадналите в дългова криза Гърция и Ирландия.

Това е атака срещу Европейския съюз. Подбраният момент за

разгласяване на оценката добавя спекулативен елемент

в една обстановка, която е достатъчно сложна, възмути се в Страсбург председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Три американски агенции имат практически монопол на световния пазар за кредитен рейтинг - „Мудис”, „Стандарт енд Пуърс” и „Фич”. Техните оценки за финансовото състояние и перспективи на страни и компании се следят с много голям интерес и играят сериозна роля в икономическото развитие в кратко- и средносрочен план.

Има  подозрения за конфликт на интереси в кредитните агенции в смисъл, че изборът на времето за намаляване на кредитния рейтинг на европейски страни се съобразява с искания на техни клиенти заяви европейски източник.

Рейтинговите агенции са пазарен играч и не са имунизирани срещу грешки, преувеличения на рискове и неправилни оценки, както се случва в сегашната криза, добави източникът.

Разследването на агенциите

се извършва от службата на комисаря за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние

като се анализира начинът им на работа, събирането на необходимата информация, изготвянето на оценки, тяхната финансова обвързаност.

В Европейската комисия все повече се чуват призиви да бъде създадена европейска  рейтингова агенция, за да се сложи край на американската хегемония в тази област. Особено категорично се изказа германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Трябва да се сложи край на монопола на няколко  агенции и да бъде ограничено тяхното влияние, заяви той около скандала с „Мудис”.