Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) доведе докрай плановете за определяне на по-висок от очаквания капиталов праг за банките или принудителното им
рекапитализиране, ако не успеят да достигнат новото равнище на основен капитал, съобщи днес в. "Файненшъл таймс", цитиран от ДПА.

Според плана банките трябва да бъдат задължени да вдигнат нивото на капитала от първи ред - ключов измерител на финансовата стабилност - до 9 процента, доста над сегашните очаквания, пише изданието.

Ако не успеят да го направят след период от шест от девет месеца, банките ще бъдат обект на рекапитализация от съответната държава със съдействието на спасителния фонд за еврозоната, се уточнява в информацията.

Анализаторите първоначално очакваха от банките да бъде изисквано да повишат капиталовите равнища до 6 или 7 процента, припомня ДПА.

В публикацията се посочва, че надзорният съвет на Европейския банков орган е одобрил принципно плана, който обаче все още се обсъжда в Брюксел и страните членки.

За тази мярка неведнъж настояваха Международният валутен фонд (МВФ) и независими икономисти.

Някои членове на надзорния съвет на банковия орган, особено германският контингент, са били против плана и съответно твърдо решение все още не е взето, се допълва в публикуваната информация.