“Поздравления - спечелили сте 2000 лв. Изтеглете прикачения файл.”

Електронна поща с такова послание получиха много българи в четвъртък. Към писмото всъщност бе прикрепен не файл, а линк, който препращаше към полска интернет страница. Сайтът беше перфектно копие на портала за електронно банкиране на Банка “Пиреос България”.

Инцидентът е втора поред фишинг атака към гръцкия трезор в България. Целта на измамниците в случая е да подлъжат хората към фалшива интернет страница и да се сдобият с потребителските им имена и пароли (или ПИН). И след това да се опитат да източат пари от банковите им сметки.

В началото на септември срещу “Пиреос” бе заформена подобна атака. Тогава кибер престъпниците зарибяваха със следното съобщение: “Вие сте един от десетте щастливци, клиенти на банката, които са спечелили 13-а заплата в размер на 1000 лв.”

И в двата случая фалшивите съобщения пристигаха от електронна поща support@piraeusbank.bg.

Банка “Пиреос” реагира светкавично след интернет нападението. На официалния й сайт в секция за електронно банкиране се появи извънредно съобщение. Клиентите на трезора се призовават да не попълват каквато и да е конфиденциална информация в имейл съобщения и да не посещават линкове на подобна тема.

По-рано през годината на фишинг атаки бяха подложени Банка ДСК и Уникредит Булбанк.