Разсроченото плащане е лесен начин да се сдобиете с желаната стока, без това да натежи на бюджета ви. В общия случай оскъпяването на кредита по такава схема е около 5 лв. на месец. Бързи кредит за купуване на определена стока като пералня или телевизор предлагат доста банки.

Услугата е достъпна в магазини, партньори на банките, и онлайн на сайтовете на веригите за техника. Често условията са доста по-изгодни от обикновените потребителски кредити или пък от тези на дружествата за бързи заеми.

Заемът се усвоява наведнъж, като средствата от него се превеждат по банковата сметка на продавача на стоката или доставчика на услугата. Финансиране може да се получи за широк спектър стоки - от плочки за баня до високотехнологични уреди.

Банки и фирми за стокови кредити отпускат суми между 150 до 50 000 лв. Срокът на кредита е от 3 месеца до 5 години.

Процедурата по кандидатстване е улеснена максимално, като сумата се отпуска за минути в почти всяка търговска верига. Заемите са без допълнителни такси и комисиони и без обвързващи договори за поръчителство. Не се изискват допълнителни гаранции като превод на заплата или предоставяне на мобилни телефони на работодател или роднини.

Кандидатите трябва да имат постоянна работа и да живеят в същото населено място, където се извършва покупката. Ако нямат постоянен трудов договор, трябва да осигурят поръчител.

Клиентите могат да се откажат от договора за стоков кредит в 14-дневен срок, започващ да тече от момента на подписването му. Неустойки няма.

Лихвите са минимални, а в някои случаи нулеви. Годишният процент на разходите, който по закон не може да надхвърля 50%, при този тип кредити, действително включва всички разходи. Затова, вземайки стоков заем, няма да останете неприятно изненадани, че дължите за такси в пъти повече от законно установеното.

За разлика от бързите кредити при стоковите имате право да забавите месечната вноска, но в рамките на 7 дни трябва да се издължите. Ако не го сторите, ви се начислява 10 лв. еднократна наказателна такса или лихва за всеки ден просрочие. Месечните вноски са фиксирани за целия срок на договора и са поне 20 лв.

Лихва от 1% мебели и техника

В общия случай лихвата, която ви се начислява, е около 1% месечно. Освен нея някои банки включват в ГПР задължителна застраховка и комисиона. Така оскъпяването на стоков кредит от 600 лева за 6 месеца е 30 лв.

Първоначална вноска от 100 лева

Бърз кредит без оскъпяване, но с първоначална вноска от 100 лв., предлага "Джет кредит". Схемата на изплащане е 5- и 9-месечна. Ако стоката струва 600 лв., първоначално се внасят 100 лв., след което има още 5 такива вноски. Заемът е без лихва и ГПР. Офертата не важи за всички стоки.

Последното плащане - с отстъпка

Бърз кредит за покупка на стоки и услуги предлагат и от БДСК. Месечното оскъпяване е 0,99% или 30 лв. за 6-месечен заем от 600 лв. Първите 5 вноски са по 105,76 лв., а последната с 3 лв. отстъпка. След изплащането на кредита срещу 10 лв. може да си изкарате удостоверение, че заемът е погасен.

Заем с 0% лихва, но с такса

Някои банки предлагат стокови кредити без лихва, но начисляват фиксирани такси към месечните вноски. БНП Париба например има такса ангажимент, която струва от 4,79 лв. до 6,50 лв. месечно в зависимост от размера на заема. Така шестмесечен кредит за 600 лв. се оскъпява с 28,75 лв., като сумата се натрупва от плащаната всеки месец такса ангажимент.

Сумата се плаща с месечните вноски по кредита. Тарифата за превод на вноска през офисите на Първа инвестиционна банка, Алфа банк, ОББ и Изи пей е 1,20 лв. През Изи пей се удържа и такса от 0,75% от суми над 200 лв. При издължаване през друга банка таксата може да скочи до 5-6 лв. Безплатно е внасянето през ПОС терминал.

За предсрочно погасяване на кредита има два варианта - пълно и частично погасяване. При издължаване на цялата сума се начислява лихва 1% от размера на предсрочно погасената сума, ако оставащият срок е по-голям от 1 година, и 0,5%, ако е по-малък. При частичното погасяване клиентът избира дали да се намали месечната му вноска или срокът на кредита.

Застраховка за стоката и купувача

Подписвайки документите за отпускане на стоков кредит, от кредитните дружества ви предлагат застраховка. В повечето случаи услугата е доброволна и можете да се откажете, без да ви санкционират. Ако решите да застраховате кредита, имате два варианта.

Пълен пакет, с който застраховате и себе си, и стоката, или частичен, покриващ само беди, сполетели вас. В първия случай застраховате покупката си от бедствия и кражба и себе си от нещастия. Ако откраднат стоката в първите 15 дни, от застрахователното дружество ще платят цялата сума по кредита.

Ако обаче кражбата се случи след този срок, пълното покритие важи само ако обирът е на посочения от вас адрес. Личната застраховка покрива нещастията, които могат да застигнат вас.

Ако загубите работата си или се разболеете, от дружеството покриват до 6 от месечните вноски. Ако през периода придобиете 70% инвалидност или ви сполети фатален край, застрахователят покрива цялата сума. Пълната защита на шестмесечен кредит от 600 лв. струва 24 лв., а частичната - 18 лв.

Може да се кандидатства и дистанционно

За кредит за купуване на определена стока може да се кандидатства и онлайн. Оскъпяването е малко по-голямо от заявката на гише в банката, но пък няма такса за разглеждане на документи, показват условията на част от трезорите.

От "Уникредит Кънсюмър Файненсинг" например отпускат потребителски кредити между 150 и 50 хил. лв. дистанционно само за ден. Сроковете са между 3 месеца и 5 години, а лихвата - 1% месечно.

Онлайн кредит от 500 лева за половин година в крайна сметка излиза 568,80 лв. ГПР е 44,28% с включени в месечната такса застраховка от 11 лв. и 25 лв. за комисиона на банката.

За сравнение, ако отидете лично в клон на банката и изтеглите същата сума при подобни условия, кредитът ще струва 561,90 лв. Вместо комисиона ще платите 35 лв. еднократна такса за разглеждане на документи и 9,60 лв. за пренос на документи.

Стоковите кредити на място в магазина са с ГПР 19,59%, а лихвата е 9,6% годишно. Така оскъпяването на същия кредит е 48,90 лв.

Онлайн кандидатстването за стоков кредит става, като през е-магазините на търговците изберете желаната стока. След като я добавите в кошницата за пазаруване, избирате най-удобната вноска и срока на кредита в калкулатора на сайта. Решение за отпускане на кредит получавате ден след като предоставите на офис сътрудник личните си данни и се съгласите те да бъдат разгледани.

По телефона ще ви бъде съобщено дали сте одобрен за кредит и какви са детайлите по изпращането на документите, свързани със заема. Ако бъдете одобрен, преди да получите желаната стока, е нужно да подпишете документите, свързани с договора. След като банката получи коректно подписаните документи, служител на магазина партньор ще се свърже с вас, за да уточните доставката.

При закупуване чрез онлайн магазина на мобилни телефони максималната продължителност на кредитите е до 24 месеца, а на всички останали стоки - до 72 месеца. Максималната финансирана сума за закупуване на мобилен телефон без застраховка е 1500 лв.