Неочакван ръст на лихвите по заемите за домакинства през септември отчете БНБ. За месец банките са увеличили средната лихва по жилищните заеми в лева от 5.61% на 5.72%, а по тези в евро - от 5.71% на 5.84%. Увеличение има и при ставката по потребителските кредити в левове - от 7.07% на 7.12%. Средната лихва по потребителските заеми в евро обаче спада от 10.87% на 10.72%. 

През септември лихвата по левовите заеми до 1 млн. евро също се покачва леко от 5.83% до 5.85%. Ставката по левовите кредити над 1 млн. евро расте от 4.81% до 5.74% за месец.Данните са изненадващи на фона на непрекъснатия спад на лихвите от пролетта на тази година насам. Банките са свръхликвидни, а депозитите продължават да се увеличават. 

В последните месеци банките бяха принудени да предлагат на пазара кредитни продукти с облекчени условия, за да предизвикат интерес. Според експерти обаче няма причина да се смята, че тенденцията за намаление на лихвите вече е пречупена. Причина за леките завишения най-вероятно е изтичането на летните промоционални оферти на някои банки. 

Очакванията са през следващите месеци спадът на лихвите да продължи. По думите на кредитния консултант Тихомир Тошев в периода октомври - декември традиционно банките активизират промоциите си. 

По данни на Централната банка през изминалия месец кредитирането се е раздвижило. След месеци на затишие през септември обемът на отпуснатите заеми нарасна с 241 млн. лв. до 50.4 млрд. лв. Очаква се банките да продължат да стимулират тегленето на заеми, конкурирайки се с по-ниски лихви.

Дoходност

Септември изненада приятно и гражданите, вложили средствата си в банките, като донесе малко по-висока доходност по депозитите на домакинствата. Лихвата по влоговете в лева за домакинства е нараснала леко от средно 1.47% до 1.51%, но остава далеч под средните 2.75%, плащани преди година. Доходността по евровите депозити в евро също отбелязва минимален ръст - от 1.20% на 1.24%. Преди година гражданите са могли да получат срещу парите си лихва от 2.56%.