По-малко от 10 работни дни остават, за да декларираме пред НАП доходите си от миналата година. Данъчна декларация трябва да подадат всички, които през 2014 г. са получили доходи извън работната си заплата - от граждански договори, хонорари, наеми и т.н. 

Декларация трябва да подадат и всички, които искат да ползват някакво облекчение, или пък са взели назаем големи суми от приятели или роднини. Крайният срок за пускане на формуляра е 30 април.

Гражданите задължително трябва да декларират получените парични заеми в годишната си данъчна декларация за доходите от 2014 г., ако тези кредити надвишават определена сума. 

Това изискване не важи за получените от гражданите банкови заеми или взетите суми от фирми за отпускане на бързи кредити, уточниха от Националната агенция за приходи. Трябва да се обявяват само заемите, които са получени от близки, роднини, приятели и търговски фирми, за които кредитирането не е основна дейност.

Гражданите трябва да попълнят подоходна декларация, ако през 2014 г. са получили парични заеми, чийто общ размер надхвърля 10 000 лв. и към 31 декември 2014 г. част от тях са непогасени. На обявяване пред НАП подлежат и всички непогасени остатъци по заеми в периода от 2009 г. до 2014 г., ако общият размер на остатъците към 31 декември 2014 г. е над 40 000 лв. 

Това изискване беше въведено, тъй като често се случваше богати хора, чиито имоти и коли не отговарят на официалните им доходи, да обясняват при ревизии, че са взели парите за луксозните покупки назаем. Затова вече се изисква заемите да се посочват в годишните данъчни декларации за доходите.

Пред НАП гражданите трябва да обявят не само получените заеми, но и предоставените от тях. В декларацията за годишните доходи, която се подава до 30 април, се посочват предоставените заеми през 2014 г., ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към края на годината част от тях са непогасени. 

Заемите, които са предоставени през предходните пет години, също трябва да се декларират, ако общият размер на непогасените остатъците към 31 декември 2014 г. е над 40 000 лв.

Получените или предоставените парични заеми тази година се декларират в отделно приложение - Приложение номер 11, което е неразделна част от годишната декларация за облагане на доходите на гражданите. 

Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП - www.nap.bg. Формулярите се подават до 30 април 2015 г., като данъкът за довнасяне по декларацията трябва да бъде платен в същия срок.