Лошите кредити не бива да притесняват хората, защото българската банкова система има достатъчно буфери, които да поемат риска. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров на научен форум за предизвикателствата пред икономиката.

По данни на БНБ необслужваните заеми са 16%, но според управителя й те са 10%, ако се махнат провизиите. Ролята на централната банка е когато има проблеми в икономиката и увеличаване на лошите кредити, да изисква адекватно заделяне на капиталови провизии, поясни Искров.

Анализите на БНБ сочат, че икономическият ръст за 2012 г. ще е около 0,7%, но не е изключено да има корекции през годината. Последните прогнози на Министерството на финансите са за двоен ръст от 1,4%. Шефът на БНБ препоръча в икономиката да се търсят дългосрочни решения.

Според ректора на УНСС проф. Стати Стаев обаче банките са свръхкапитализирани. "Ние сме малка, джобна икономика и не трябва да търсим и прилагаме у нас някакви чуждоземни чудеса, а да се огледаме наоколо", препоръча професорът. Според него икономическите мерки, които се вземат сега в България, е като да се лекува с аспирин двойна бронхопневмония.