Собствениците на луксозни автомобили са принудени да слязат от тях, защото не могат да обслужват лизингите им, предаде bTV.

Търговците са категорични, че допреди няколко месеца на пазара е имало много автомобили, които излизат от лизингови компании, тоест върнати, или принудително иззети, заради необслужване на задължението.

Към днешна дата обаче по-голямата част от клиентите са станали по-стриктни и плащат редовно задълженията си към лизинговите компании. Стриктните обаче са физическите лица, докато фирмите продават масово лизинговите си коли и търсят по-евтини варианти, за да оптимизират разходите си.

Пазарът на най-луксозните автомобили е този, който търпи най-големи поражения от кризата. Търговци казват, че скъпа кола се продава, само ако е на изключително изгодна цена. А все повече клиенти са принудени да слязат от луксозните возила.

"Един човек, който е карал кола за 100 хил. лв., въпреки кризата, той ще слезе на автомобил, който пак ще е такъв клас, но по-стар като години", каза пред bTV брокер.

От лизинговите компании също наблюдават тази тенденция. При тях често идват клиенти, които искат или да преструктурират заема, тоест да удължат периода на изплащане и да намалят месечните вноски, или директно да върнат колата и да я сменят с по-евтина, отново на лизинг. Експертите от този бранш обаче не са съгласни с данните на БНБ, че всеки четвърти лизинг е необслужван.