Банк ъв Сайпръс (Bank of Cyprus), най-голямата кипърска банка, отчете загуба от малко над 1 милиард евро за 2011 година заради обезценяването на нейния портфейл от гръцки държавни облигации, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, цитирайки публикувани снощи предварителни резултати.

Банката посочи, че след отписване на 60 процента от гръцките облигации, намиращи в баланса й, загубите й за миналата година достигат 1,01 милиард евро след облагане с данъци. Година по-рано Банк ъв Сайпръс бе на печалба от 306 милиона евро.

Банката обаче подчертава, че ако не отчита обезценката на облигационния си портфейл, то тя е приключила 2011 година с чиста печалба от 312 милиона евро или с 2 на сто над равнището от предходната година.

През ноември Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че Република Кипър, която е членка на еврозоната, е изправена пред огромни икономически предизвикателства заради обвързаността си с гръцката криза, задълбочаването на бюджетния дефицит и уязвимостта на банковата система в страната.

В резултат МВФ призова кипърските власти да приложат възможно най-бързо план за намаляване на държавните разходи и предупреди, че банките в страната биха могли да се нуждаят от рекапитализация, за да могат да поддържат платежоспособността си.

В момента Банк ъв Сайпръс се занимава с изпълнението на план по увеличаване на капитала, който трябва да приключи през март тази година, допълва ИТАР-ТАСС. Планът включва преференциална продажба на акции и други стъпки.

През декември миналата година банката подписа споразумение за продажба на австрийското си подразделение, което прибави около 77 милиона евро към регулаторния й капитал, припомня агенцията.

Банк ъв Сайпръс към момента има 583 клона, от които 199 в Русия, 188 - в Гърция, 137 - в Кипър, 42 - в Украйна, 12 - в Румъния, 4 - във Великобритания и 1 - на Нормандските острови, намиращи се под юрисдикцията на британската монархия, но невлизащи в състава на страната. Към края на декември 2011 година съвкупните активи на банката възлизат на 37,84 милиарда евро, а акционерният капитал - на 2,70 милиарда евро, посочва ИТАР-ТАСС.