Нарастването на лошите кредити най-вероятно ще спре в началото на 2013 година, обяви днес на икономическия форум "Шумът на парите" Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. Това съобщават Profit.bg, които са организатори на проявата.  

По думите на Павлов  в началото на 2013 година  ще завърши и процесът на абсорбиране на загубите в резултат на бума в кредитирането през 2005 - 2009 г. и очертаване на края на влиянието на  кризата в Гърция върху икономиката на  страните от Балканския полуостров, където гръцките банки имат значително присъствие.

Тогава България ще може в по-голяма степен да се възползва от добрите си макроикономически показатели и състоянието на публичните си финанси. 

В момента България емитира публичен дълг на нива, които са само малко по-добри от тези, при които емитира дълг Испания или Италия, твърди Павлов. 

Анализът на икономическия екип на УниКредит Булбанк показва, че през 2014 г. цената на кредита за домакинствата и малките компании ще достигне стойност от около 9.6 на сто средногодишно при 10.55 процента за 2011 г.  

Спадът в цената на корпоративните кредити ще бъде значително по-малък, тъй като лихвите по корпоративните кредити вече са на достатъчно ниски нива, като се има предвид рискът, пред който са изправени банките в този сегмент, смята Кристофор Павлов.

Прогнозата е цената на корпоративните кредити да не падне под 7.40 на сто средногодишно за цялата 2014 г. при 7.64 на сто през първото тримесечие на тази година.