Започват проверки във всички банки в страната дали там се правят хартиени или електронни копия на лични карти, на какво правно основание става това и какви мерки се вземат за защитата им. Това съобщи проф. Веселин Целков, член на Комисията за защита на личните данни, на семинар в Луковит.

Предстои комисията да се произнесе с решение. Това действие идва след забраната към нотариусите да ксерокопират документите ни заради нашумелите злоупотреби с тях.

Всички нотариуси вече имат пряк достъп до автоматизираната информационна система на МВР за българските документи за самоличност. Така те могат да правят идентификация на хората в реално време.

Комисията назначи проверка и на мобилните оператори. Тя е свързана с кражбите и злоупотребите с лични данни при придобиването на голям брой СИМ карти за предплатени услуги от лица, част от които дори не знаят за това. Заради поредица от скандални разкрития ще се ревизират и практиките в кредитните институции, които предоставят бързи заеми по интернет.

Личните данни се превръщат в стока на пазара, констатират специалистите. Опасността нараства и заради предстоящите избори, заяви проф. Целков.

"Личните данни са си ваши и вие отговаряте за тях, но те могат и да бъдат откраднати, а някой да злоупотреби с тях. Трябва да се убедите, че ги предоставяте на администратор на лични данни и че служителят отсреща ги събира само за целта, за която ви ги иска.

Третото правило е - ако ви бъдат нарушени правата, незабавно се обърнете към комисията за защита на личните данни", предупреди професорът.

Според него, опасна практика също е даването на лични карти на рецепциите на хотелите и оставянето им без надзор, при което те могат да бъдат преснимани.

Българското законодателство за защита на личните данни е изцяло хармонизирано с европейското. Страната бе инспектирана, решението на Съвета на Европа е, че изцяло отговаря на условията.

В резултат на това още на 5 ноември м. г. получихме достъп до шенгенската информационна система, подчерта Целков.