От 5000 до 15 000 лв. потребителски кредит най-често теглим от банка за да направим летен ремонт на дома. Това съобщи за „Монитор” финансовият консултант Тихомир Тошев.

„Хората предпочитат да използват хубавото време да обновят домовете си, да сменят нещо в обзавеждането си. При потребителските кредити има ръст от 15-16,5% (около една седма - б. а.), спрямо същия период на миналата година”, обяснява той.

В София се теглят по-големи суми, а в страната - по-малки. Като цяло те варират между 5000 и 15 000 лв. Наблюденията ни сочат, че повечето домакинства в тези случаи предпочитат да изтеглят заема за максималния му срок от 10 години.

Почти няма под 5 години и причината много хора да изберат най-дългия срок на изплащане е, че вече няма наказателна такса за предсрочно погасяване на потребителския кредит”, добавя консултантът.

„През есента очакваме да има забавяне на тегленето на потребителски кредити, защото хората ще правят по-малко ремонти. Към края на декември обаче във връзка с Коледа и посрещането на Новата година може пак да има ръст. Тогава нараства активността на покупките на автомобили и ново обзавеждане”, уточни Тошев

Според него от началото на лятото не се наблюдава нарастване на бързите кредити. Клиентите предпочитат да отидат до банката да вземат такъв заем - до 2000-3000 лв., като пазарът на бързите кредити в последните година-две остава стабилен.

На въпрос дали в разгара на отпускарския сезон българинът разчита за на заеми или кредитна карта Тихомир Тошев поясни, че преобладаващата част от хората, решили да отидат някъде на почивка разчитат основно на спестени пари.

„Вече много рядко се теглят заеми за да се ходи на почивка през лятото или екскурзия”, смята той.

Справка в сайта „Моите пари“ сочи, че решим ли да вземем потребителски заем от 10 000 лв. със срок на изплащане 5 години то цената му - ГПР по кредита ни ще варира от 5,52% до 21,53%.

В случай, че за срока на изплащане на кредита заплатата ни ще бъде превеждана в банката, която ни го отпуска и по договора няма поръчители, то тези проценти варират от 5,52 до 13 на сто.

В зависимост от таксите на различните банки сумата, която ще изплатим накрая срещу отпуснатите ни 10 бона може да достигне 13,433 лв., сочат още данни от портала. Минималната сума при тези условия е 11 426 лв.

В случаите, когато работодателят на заемополучателя за нищо на света не иска да превежда заплатата през банката, отпускаща кредита, то цената на заема се оскъпява още повече. Една от банките предлага минималната цена на кредита - ГПР от 6,78%, но тя важи само за клиенти с доказуем доход над 1200 лв. на месец. Иначе най-ниската е 6,94%, а най-високата - 21,53%. Сумата, която трябва да се изплати без превод на работната заплата също скача и е от 11 807 лв. до 15 783 лв.