Facebook плаща на всеки служител бонус от 1000 долара, за да помогне на служителите си да преминат през настоящата коронавирусна криза.

Платформата за социални медии е една от първите големи компании, които предлагат пари на своите служители, така че те да могат по-добре да прекарат времето в домашния офис и да покрият разходи, като например грижата за децата.

Съобщението е било направено от главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг във вътрешнофирмена бележка към служителите.

Според финансова документация от януари във Facebook работят близо 45 000 служители на пълен работен ден, но също така работят и няколко хиляди души по договор. Не е ясно дали тези изпълнители също ще получат бонус.

Facebook не е единствената технологична компания, предоставяща парични бонуси на служителите си. Workday обяви в понеделник, че ще изплаща парични бонуси на стойност две седмични заплати на своите служители.

istock
istock

Също във вторник Facebook обяви, че планира да отпусне 100 млн. долара безвъзмездна помощ или рекламни кредити на до 30 хил. малки компании в над 30 държави, за да адресира икономическото влияние от коронавируса.

По-голямата част от средствата ще бъдат под формата на парични грантове, а скоро Facebook ще разкрие повече подробности за това как компаниите ще могат да кандидатстват за помощ.

Експерт: Хората без спестявания трудно ще изкарат кризата

„Изслушахме малки фирми, за да разберем как е най-добре да им помогнем. Чухме силно и ясно, че финансовата подкрепа може да им позволи да продължат да работят и да плащат на хората, които не могат да отидат на работа“, посочва главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг, допълвайки, че компанията ще улесни малките бизнеси да получават обучения и подкрепа от нейните екипи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg