Най-обикновеният човек в момента, ако не се е подготвил за евентуална рецесия, тоест ако няма спестени пари, нищо не могат да направят.

Просто е твърде късно за реакция. Това каза икономистът Георги Вулджев.
 
„Винаги човек трябва да има нещо като кризисен фонд, някакви спестени пари за черни дни от поне две-три заплати, за да може да се справи с такава ситуация, когато дойде рецесия и не дай си Боже, загуби работата си или нещо подобно.

Същата философия трябва да следват и правителствата. Уви, това не го виждаме“, допълни той.
 
Според него начините за излизане от рецесията на европейските страни са различни поради спецификата в икономиката на всяка от тях, но нещо, което е общовалидно за всички, е нуждата от стимулиране на инвестициите.

istock
istock

„Европа не е хомогенна маса. Всяка държава си има своите специфики на икономиката и своите проблеми. Не мисля, че решението е абсолютно идентично за всички държави. Някои като Италия са в много по-тежко положение, отколкото други.

По отношение на Европа като цяло, според мен най-добрите мерки, които могат да се приложат във всяка една страна, е широко съкращаване на данъците с цел стимулиране на икономическата активност.

В каква валута да държа спестяванията си

Всички данъци, които оказват влияние върху инвестициите в страната, сега трябва да бъдат свалени, защото инвестициите са първото нещо, което пада в случаи на всяка рецесия и първото нещо, което трябва да започне да се вдига, за да се излезе от нея. Затова трябва да се мисли в тази посока“, обясни Вулджев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg