Американският стартъп за предлагане на споделено офис пространство WeWork предлага на някои от служителите си по 100 долара на ден, ако се чувстват комфортно да дойдат на работа в офиса на фона на коронавирусната епидемия.
 
По-рано през тази седмица главният оперативен директор на WeWork Шоъм Гудимал е предложил на членовете на екипите на компанията бонус на стойност 100 долара на ден или до 500  долара седмично през април като допълнителен бонус за тези от тях, които работят в офисите на WeWork, става ясно от вътрешнофирмена бележка, получена от CNBC. Бонусът важи за екипите на общността в САЩ и Канада.

Екипите на общността на WeWork включват сътрудници, които отговарят за подпомагането на нуждите на членовете, включително обработката на пощенски пратки или пакети, програмиране на място и комуникация на членовете.

WeWork заяви, че целта на бонусите не е да примами служителите да излязат на работа, а по-скоро да възнагради служителите, които се чувстват комфортно да влизат в офисите.

Бонусите, които ще се изплащат като еднократна сума всеки месец, се дават „като признание за готовността на нашия служител в общността да подкрепи членовете си, като държи сградите ни отворени и експлоатирани през тези извънредни времена“, пише в съобщението Гудимал.

1000 долара бонус на работник заради коронавируса

През миналата седмица изпълнителният председател на WeWork Марсело Клор  и изпълнителният директор Сандийп Матрани насочиха всички служители на компанията, включително екипите от общността, да работят от вкъщи поне до края на март, съгласно отделна докладна записка, получена от CNBC.

Всеки, който работи от вкъщи, ще получава редовно заплащане за времето, прекарано на работа дистанционно и не е необходимо да използва платен отпуск, платен отпуск по болест или други права на отпуск, заявиха от WeWork.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg