Повече от 100 италиански мафиоти са допълвали доходите си, взимайки социални помощи, предназначени за най-бедните в страната. Сред облагодетелствалите се е и синът на мафиотския бос, наричан "италианецът Пабло Ескобар", съобщи полицията в сряда.

Всичките 101 „бедни“ бандити са от мощната калабрийска "Ндрангета " и включват заможни гангстери, които са в тясна връзка с шефовете или с ключови роли в организираната престъпна група, се казва в изявление.

Алесандро Панунци, син на човек, наричан италианския вариант на колумбийския наркобарон Ескобар, бил сред тези, които взимали пари.

Баща му Роберто е бил единодушно смятан от италиански и американски следователи за един от най-големите брокери на кокаин в света. За него се твърди, че е казвал, че не брои парите си, а ги претегля ", съобщиха от полицията.

СИФ: Около 500 милиона души рискуват да изпаднат в бедност

Съпругата на Алесандро е дъщеря на "един от основните колумбийски производители на кокаин", се добавя в изявлението.

457,1 млн. евро са чуждите инвестиции у нас

Всеки от мафиотите ще трябва да върне своя дял от 516 000 евро (566 000 долара), изпомпани от държавата.

Мафиотите са подали искове с фалшиви самоличности, съобщават италианските медии, а полицията разследва дали лицата, натоварени с проверката им, може да са имали връзки с престъпния подземен свят.

Схемата за намаляване на бедността, известна като "доходи на гражданите", е насочена към петте милиона италианци, живеещи под прага на бедността.

"Ндрангета“, която получава името си от древногръцката дума "смелост", обикновено се смята, че е надраснала своите сицилиански и неаполитански конкуренти благодарение на трафика на кокаин от Латинска Америка.

Нейна крепост е Калабрия на юг в Италия, но тя става все по-мощна в Северна Италия и в чужбина. Експертите по мафията казват, че това е единствената организирана престъпна група, присъстваща на всеки континент.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg