Продължителният спад в световен мащаб и скок на фалити, произтичащи от пандемията на коронавирус, са най-важните проблеми за компаниите, проучени от Световния икономически форум (СИФ).

Въпреки това кризата дава и на правителствата "уникална възможност" да създадат по-здрава икономика, благоприятна за климата, тъй като те се намесват в огромни спасителни пакети, заяви организацията.

Проучването сред 347 риск-мениджъри на компании разглежда най-големите опасения за следващите 18 месеца, след като пандемията спря голяма част от световната икономика.

Те идентифицираха най-вероятните проблеми като продължителен спад, скок на фалитите на компаниите, свързани с консолидацията на индустрията и висока безработица сред младите хора.

Колко ще струва COVID-19 на застрахователите

Констатациите от проучването, проведено през първата половина на април, бяха в съответствие с прогнозите на много икономисти, че бързото възстановяване във "V-образна форма" е малко вероятно.

istock
istock

Друга анкета в понеделник заяви, че мнозинството от някои от най-мощните ръководители в Европа смятат, че възстановяването ще отнеме до две години.

Дългът, натрупан в спасителните пакети, може да потисне държавните и корпоративните финанси и да забави растежа с години, а също така да затрудни усилията за борба с изменението на климата, се казва в проучването на Световния икономически форум.

Около 500 милиона души рискуват да изпаднат в бедност, да се погубят печалбите, направени през последните десетилетия, и може би ще има „загубено поколение“ деца и млади хора.

Кризата „разкри неадекватността на миналото“, заяви Саадия Захиди, управляващ директор на СИФ.

Икономиката ни ще се свие с 5% тази година

"Не само че имаме по-голямо правителство, ние също имаме възможността за по-смело управление", каза тя на онлайн брифинг, като отбеляза, че правителствата вече залагат условия за корпоративните спасителни мерки.

Те включват исканията авиокомпаниите например да използват по-чисти горива, каза тя, отбелязвайки шанс на правителствата да изградят „по-ориентирана към хората и планетата икономика“.

istock
istock

Кризата може да се окаже „структурно прекъсване“ със старата икономика, съгласи се Питър Гигер, главен директор по рисковете в Zurich Insurance.

„Предизвикателството не е да се изгради обратно, а да се изгради отново с ориентирана напред перспектива“, каза той на брифинга.

СИФ организира годишна среща на политически и корпоративни лидери в Давос, Швейцария.

МВФ: Световната икономика едва ли ще се възстанови и догодина

Преди тазгодишния конклав през януари, когато огнището на COVID-19 все още беше до голяма степен ограничено в Китай, годишният доклад на форума за риска показа изменението на климата като най-голямото притеснение за компаниите през следващите 10 години.

Но той също така изрази безпокойство, че здравните системи по света са недобре подготвени за друга пандемия.

Втора вълна от COVID-19 бе друга загриженост, идентифицирана във доклада от вторник, заедно с опасностите от кибератаки и измами с данни, тъй като много корпоративна дейност се измества онлайн.

istock
istock

Нгаире Уудс, декан на училището за управление Блаватник в Оксфордския университет, също подчерта риска от "икономическа ксенофобия" и откровен конфликт, тъй като страните търпят вина за пандемията.

"Никое правителство не може да си позволи това в момента", каза тя на брифинга на СИФ.

Уудс добави, че в икономически план правителствата са станали "инвеститорите в краен случай" за много компании.

Това им дава "правото да определят нови условия, нова сделка, за корпоративна отговорност".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg