Българската икономика ще се свие с пет процента тази година, прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие.

Възможно е обаче догодина да има бързо възстановяване, като се очаква ръст от 4,0% през 2021 г., но всичко зависи от облекчаването на мерките срещу разпространението на Covid-19 и динамиката на ситуацията със заразата, смятат от банката. 

За сравнение през 2018 г. ръстът на БВП на страната е бил 3,1%, а през 2019 г. – 3,4%. В най-голяма степен спадът ще се дължи на удара върху туризма, оказал пагубно влияние и върху някои други страни.

Според главния икономист на ЕБВР Беата Яворчик, по-голямото сътрудничество и икономическата гъвкавост са ключови за преодоляване на световната криза.

БСК: За над 80% от фирмите мярката 60:40 е неефективна

„Кризата е голям удар и излизането от нея ще бъде също толкова голямо предизвикателство. Сега не е време за икономически национализъм и протекционизъм, а време за изграждане на по-добро бъдеще чрез международен ангажимент за свободна търговия, смекчаване на климатичните промени и икономическо сътрудничество“, каза Яворчик.

istock
istock

Докладът прогнозира, че в дългосрочен план кризата ще има умерено въздействие върху икономиката, като икономическият растеж се очаква да продължи до края на третото тримесечие на годината, но подчертава, че все още са възможни значителни дългосрочни икономически, политически и социални ефекти от пандемията.

Експерт: Ще има печеливши от кризата

Ако мерките за изолация останат на практика много по-дълго от очакваното, рецесията може да бъде много по-голяма, така че нивото на икономически растеж от 2019 г. няма да може да бъде достигнато през следващите няколко години, се посочва в доклада.

В световен мащаб мерките, предприети за справяне с пандемията, са засегнали вътрешното търсене и предлагане, което е довело до рязък спад на цените на стоките, проблеми в работата на износителите, срив в глобалните ценности, срив в туризма и спад на паричните преводи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg