Китай ще се опита да повиши пенсионната възраст прогресивно, гъвкаво и диференцирано, каза старши експерт на Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване, предаде Радио Китай.

Президентът на Китайската академия по трудови и социалноосигурителни науки към Министерството обясни пред Синхуа, че в началото въвеждането на реформата ще бъде отлагано с няколко месеца всяка година или един месец на всеки няколко в началото.

Пенсионната възраст няма да бъде повишена изведнъж, според експерта. Хората, които са близо до пенсионната възраст, ще трябва да забавят пенсионирането само с няколко месеца, обясни Дзин, добавяйки, че младите хора може би ще се наложи да работят няколко години повече.

С какви пари живеят пенсионерите в Русия

Най-важната характеристика на реформата е, че ще позволи на гражданите да избират кога да се пенсионират, каза още той.

Според Дзин повишаването на пенсионната възраст се нуждае от повече подкрепящи политики.

istock
istock

В същото време реформата се сблъсква с предизвикателства като насърчаване на заетостта и предприемачеството при работниците на възраст и предлагането на повече субсидии за социално осигуряване на тези, които срещат затруднения при намирането на работа, подчерта още Дзин.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg