Sberbank установи какво е нужно на руснаците на възраст 45-60 години за достоен живот в пенсия. За повече от 90% от анкетираните приоритетите са собствено жилище, висококачествената медицина, доброто хранене и възможността да правят това, което обичат или спортуват. Според анкетираните за всичко това средно в страната са достатъчни 45 600 рубли на месец или 995 лева.
 

Собствен апартамент или къща (98%), висококачествени лекарства, включително платени (97%), добро хранене не само у дома, но и в кафенета и ресторанти (96%), възможност за спорт или други хобита (96% ), модерни домакински уреди (95%), достъп до културни ценности (театри, изложби, книги и др., 95%), способността да организират самостоятелно живота си (90%) - това е списъкът с възможности, които руснаците искат, когато се пенсионират.

Притежаването на автомобил се счита за задължително само от 77% от анкетираните. И само една трета от анкетираните се интересуват от свободно време (34%) и домашна помощ (30%) в напреднала възраст.
 
Интересното е, че в различните градове основните приоритети не са равномерно разпределени. Например в Москва, Санкт Петербург, Иркутск, Ростов на Дон, Махачкала, Тюмен, Новосибирск, Екатеринбург, Омск и Киров, на първо място не е вашият апартамент, както средно в страната, а високо качествена медицина (вероятно жилищните проблеми в тези региони са по-остри, отколкото в останалата част на Русия). А в Липецк, Перм и Хабаровск първото място в класацията на пенсионните обезщетения заема качествената храна.
 

istock
istock

Средният месечен доход, необходим за поддържане на желания стандарт за качество на живот на възрастните хора, средно в Русия, според изчисленията на респондентите на Сбербанк NPF, е 45 600 рубли. Въпреки това, в редица градове цената за комфортно съществуване за по-старото поколение значително надвишава тази цифра.

Московчани оценяват комфорта си при пенсиониране на 65 100 рубли на месец - около 1400 лева, жителите на Владивосток на 57 100 рубли, тези на Санкт Петербург - на 55 400 рубли, а жителите на Хабаровск на 52 400 рубли на месец.

Над 70% от руснаците взимат под 308 евро на месец

Жителите на Красноярск (48 800 рубли на месец), Иркутск (48 600 рубли), Екатеринбург (48 100 рубли), Новосибирск (47 700 рубли), Новокузнецк (47 500 рубли) също оценяват цената на стандарта за качество на живот по-висока от средната за страната .), Тюмен (47 500 рубли), Уфа (47 000 рубли) и Перм (46 000 рубли).

Жителите на Рязан се оказаха най-невзрачните: те вярват, че 38 500 рубли на месец са достатъчни за достоен живот в пенсия. Относително малки заявки от жители на Уляновск (38 600 рубли), Астрахан (38 800 рубли) и Пенза (39 900 рубли).
 

istock
istock

Не е изненадващо, че възрастните хора разглеждат предоставянето на основни нужди като приоритетно предимство: жилище, медицински услуги, качествена храна. Също така е важно за руснаците да имат спестявания, които им позволяват да се справят с проблеми, и възможности да пътуват из Русия и света - 86% от нашите респонденти казват това всеки. Руснаците могат самостоятелно да осигурят всички тези обезщетения до края на кариерата си, ако на възраст 25-30 започват да спестяват 3-5% от месечния си доход за индивидуален пенсионен план.
 
Александър Зарецки, генерален директор на NPF Sberbank пояснява: Изследването е проведено в градове с население над 500 000 души. По време на телефонни интервюта на респондентите бяха зададени въпроси относно състава на обезщетенията, от които се нуждаят за „нормален“ и „достоен“ живот при пенсиониране, както и размера на месечния доход на член на семейството, който им позволява достъп такъв набор от предимства. Във всеки град бяха интервюирани поне 400 души на възраст от 45 до 60 години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg