При посещение в родния му Санкт Петербург местна жителка запита руския президент Владимир Путин как може да се живее с 10 800 рубли (158 евро) на месец, съобщи Интерфакс. "Мисля, че това е много трудно", отговори той.

В отговор на репликата на жената, че неговата заплата е по-голяма, той отбеляза, че получава не най-високата заплата в страната. "Има много по-високи заплати", добави той.

Според ТАСС общият деклариран доход на руския президент за 2018 г. е 8 648 000 рубли, тоест около 720 000 рубли (10 500 евро) на месец.

По принцип американският президент Доналд Тръмп трябва да получава 400 000 долара годишно. В началото на мандата си обаче Тръмп заяви, че ще дарява заплатата си за благотворителност и ще се задоволи само с по 1 долар на година.

Към момента той наистина спазва обещанието си - тези 400 000 долара отидоха за различни каузи и сфери. Но нека все пак припомним, че Тръмп разполага с 3 млрд. долара в сметките си от предишните си бизнеси, така че определено може да си позволи да работи без възнаграждение.

Заплатата на Петро Порошенко, президент на Украйна, е 12 220 долара на година. По данни на Forbes Порошенко е шестият най-богат човек в Украйна със състояние от 1,3 млрд. долара.

Си Дзинпин, президент на Китай, взима годишно 20 500 долара. То е такова от 2015 г. насам, когато бе увеличено с 62% наведнъж.

Вижте колко става заплатата на премиера и президента

Президентът на Франция Еманюел Макрон получава годишна заплата от 211 500 долара.
Преди да влезе в политиката, Макрон бе банков гуру и вероятно е получавал дори повече.

Далеч по-ниска е заплатата на българския президент Румен Радев. По закон той получава на месец две депутатски заплати.

Заради ръста на средната заплата за декември, Радев вече трябва да се разписва срещу минимум 8456 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg