Заплатите на президента на България Румен Радев и на премиера Бойко Борисов вече са по-високи.

Причината е ръстът на средната заплата за страната, която отчете Националният статистически институт. За пръв път та надмина 1300 лева за декември 2019 г.

Всеки депутат взема това възнаграждение, умножено по 3. Участието в комисия му носи плюс 15% от основната заплата, а често депутатите са в повече от една комисии.

Прослуженото време е 1% от основната заплата за всяка една година. Основните заплатите на депутатите ще нараснат до 4248 лв. Ако участват в комисии сумата се вдига до 4672 лв.

парламент

Министър-председателят взима възнаграждение, което е с 55% над депутатското. Прибавя се и по 1% от тази сума всяка година стаж.

Така Бойко Борисов вече ще се разписва минимум срещу 6372 лв. Това е сумата без добавките за прослужено време, които за тази категория наети са по 1,6% за всяка година трудов стаж.

Основните заплати на министрите стават 5522 лв.

Какви заплати взимат във ВиК сектора у нас

Най-висока номинална заплата в страната обаче взема президентът - сумата е равна на две депутатски заплати. Според данните на НСИ, Радев вече трябва да се разписва срещу минимум 8456 лв.

Към това трябва да се добавят също по 1,6% за всяка прослужена година и така президентската брутна заплата минава 12 хил. лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg