При 1249 лв. средна работна заплата в страната за миналата година по данни на НСИ във ВиК системата заплатата е 921 лв.

Повече от 40-45% по-ниска от средната работна заплата за страната към есента на миналата година във водните дружества.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след Национална работна среща на тема "Заплащането на труда и бъдещето на ВиК сектора в България".

Над 16 000 души работят в цялата система на ВиК сектора в страната. 6 500 от тях към септември месец миналата година са на минимална работна заплата, посочи той.

И настоя за увеличаване на заплатите във ВиК сектора. Пазарът на труда достигна дотам, че вече има дружества без нито един ВиК инженер, предупреди Димитров, според когото това е напълно реална заплаха за водните дружества в страната.

За КНСБ 15% увеличение на заплатите на служителите във водния сектор и разходите за персонал спрямо сегашното състояние е спешно необходимо.

istock
istock

Пламен Димитров подчерта, че важният въпрос при изграждането на ВиК холдинга е да не се засегнат интересите на работещите в системата.

По думите на синдикалния лидер, ако някои мисли, че има излишни хора във ВиК-сектора не е от тази система.

Много от въпросите през годините не са получавали развитие по отношение на заплащането, негодува шефът на синдикалната организация.

Вижте заплатите на заетите в българската авиация

Постигнато е съгласие, че до средата на тази година заплатите ще бъдат вдигнати.

Дали на две или на една стъпки е въпрос на решение, но днес ние получихме уверението, че това е целта - повишаване доходите във водния сектор, за да се навакса изоставането, обясни Димитров.

Заради това, че няма аварийни групи, канализационната система прилича на надупчено швейцарско сирене. На тези заплати, с такова обществено обругаване на тяхната дейност, никой няма да иска да работи, посочи Пламен Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg