Вячеслав Кантор, собственик на компанията за торове "Акрон" (Acron), е най-забогателият руснак през 2022 г. Това показва класация на сп. "Форбс", предаде ТАСС, цитиран от БТА. През миналата година неговото състояние се е увеличило с 5,3 млрд. долара до 13 млрд. долара на фона на поскъпване на акциите на компанията му на фондовата борса в Москва.
 
На второ място е друг инвеститор в областта на производството на химически препарати и торове - Андрей Гуриев, който е бивш член на съвета на директорите на "ФосАрго" (PhosArgo). Неговото състояние е нараснало с 4,2 млрд. долара до 11,4 млрд. долара.
 
Юрий Милнер, собственик на инвестиционния фонд "Ди Си ТИ глоубъл" (DST Global), затваря челната тройка. Състоянието на Милнър, който през октомври обяви, че се отказва от руското си гражданство, се увеличи с 2,5 млрд. долара до 7,3 млрд. долара.

10-те най-големи богаташи в света увеличиха двойно състоянието си в пандемията

Според изданието в челната петица на най-богатите бизнесмени в Русия влизат също основателят на друга компания за торове - "Орокем" (Eurochem) Андрей Мелниченко (състоянието му се е увеличило с 2,1 млрд. долара до 27,5 млрд. долара, той е й най-богатият руснак), както и заместник-председателят на борда на директорите на най-големия производител на титан в света - "Ви Ес Ем Пи Оу Ависма" (VSMPO-Avisma Corporation) Михаил Шелков, чието богатство е нараснало с 1,6 млрд. долара до 5,8 млрд. долара.
 

istock
istock

В Топ 10 влизат още Виталий Орлов, собственик на риболовния холдинг "Норебо (Norebo) (+0,89 млрд. долара, до 1,9 млрд.), Анатолий Седих, председател на борда на директорите на  Оу Ем Кей (OMK) (+0,5 млрд. долара, до 1, 8 млрд. долара), собственикът на фармацевтичния холдинг "Протек" Вадим Якунин (+0,49 млрд. долара, до 1,5 млрд. долара), както и собственикът на дялове от активи в групата "Ем видео - Елзорадо" (M.Video-Eldorado) Саид Гуцериев (+0,4 млрд. долара, до 1,7 млрд. долара).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg